Winnaars Award Duurzame Architectuur bekend

Winnaars Award Duurzame Architectuur bekend

De Awards voor Duurzame Architectuur zijn tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week in de RAI uitgereikt. De winnaars zijn De Veilige Veste (Woonfriesland), Central Plaza (Unibail-Rodamco) en Wijkrenovatie Woonborg (Woonborg).

Duurzaam ontwerp

De award voor duurzaam ontwerp werd namens FMN uitgereikt aan Woonfriesland en architectenbureau KAW voor het project De Veilige Veste. Het voormalige politiebureau in Leeuwarden is door WoonFriesland volgens de passiefhuismethode verbouwd tot opvanghuis voor slachtoffers van huiselijk geweld, loverboys en eerwraak. Hidde van der Kluit (jurylid namens FMN) roemde vooral het grote maatschappelijke nut van het project en het statement waarmee de doelgroep uit de anonimiteit wordt gehaald. Er is sprake van een groot inlevingsvermogen in de gebruiker en een fusie van diverse belangen. Met deze renovatie is een kansarm gebouw gerenoveerd tot een hoogwaardig object.

Duurzaam gebruik

Unibail-Rodamco won de award voor duurzaam gebruik die door Anke van Hal namens de DGBC werd uitgereikt. Zij wonnen deze prijs “omdat er veel aandacht is besteed aan de diverse stakeholders in een complexe beheerssituatie. De huurders hebben een grote rol gespeeld in het proces waarbij zowel op kwaliteit als duurzame ontwikkeling is ingezet”, aldus Anke van Hal. Het is een prachtig voorbeeld van een grootscheepse, duurzame renovatie. Dit centraal gelegen kantorencomplex annex winkelcentrum voldoet na renovatie helemaal aan de duurzame eisen van de huidige tijd.

Duurzame verbetering

De derde award die werd uitgereikt, die voor duurzame verbetering, ging naar Woonborg. In dit project zijn 47 woningen uit de jaren 60 gerenoveerd waarbij de energieprestatie van alle woningen van een energielabel E/F naar A/B is verbeterd. Het project werd door de jury unaniem geselecteerd vanwege de schaalbaarheid van het project. Het betrekken van bewoners in een integrale aanpak zorgt ervoor dat er niet alleen aandacht is voor verbetering van de energieprestatie maar ook voor verbetering van de wijk.

Sterkere concurrentiepositie

Dagvoorzitter Bram Adema, directeur van CFP: “Duurzaamheid en economische groei lijken op gespannen voet met elkaar te staan. Het tegendeel is waar: organisaties met duurzaamheid als integraal deel van strategie en operatie hebben een sterkere concurrentiepositie. De gebouwde omgeving is in Nederland verantwoordelijk voor 23 procent van de economie en vijftig procent van de uitstoot. Door green buildings kan er tien miljard euro extra winst per jaar worden gemaakt en een eenmalige waardestijging van vijf tot tien miljard euro”.

Bron: Persbericht 3CMedia