5 vragen aan lichtadviseur Dick van Riel: “LED-verlichting staat nog in de kinderschoenen”

5 vragen aan lichtadviseur Dick van Riel: “LED-verlichting staat nog in de kinderschoenen”

(adv) Dick van Riel is een professional met 35 jaar ervaring bij de lichtdivisie van Philips. Tegenwoordig is Van Riel docent en geeft hij trainingen op het gebied van binnenverlichting, zoals op 28 februari in Lelystad. In een interview met EnergieVastgoed geeft hij zijn visie op binnenverlichting en de mogelijkheden tot besparing bij vervanging van bestaande systemen.

1. Wat zijn volgens u de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van binnenverlichting in de afgelopen jaren?
Van Riel: “De opkomst van LED-verlichting is in mijn ogen één van de belangrijkste ontwikkelingen. Een geweldige doorbraak, zeker ter vervanging van de gloeilamp. Daarvóór heb je de spaarlampen gekregen, deze waren al stukken zuiniger dan de gloeilampen, maar LED is zelfs weer zuiniger dan de spaarlamp. Belangrijk bij deze overgang is: de spaarlamp is relatief groot, LED-lampen zijn vrij compact en hebben minder ruimte nodig”.

2. Kunt u een concreet voorbeeld noemen van energiebesparing op binnenverlichting?
Van Riel: “Systemen met bewegingsmelders zijn effectieve besparingssystemen, maar ze moeten wel op de juiste manier toegepast worden. In de meeste gevallen zie je de lampen knipperen bij het ontsteken. Normaal knippert elke TL-lamp als hij aangaat, maar als de lamp 20 keer op een dag wordt ontstoken gaat de lamp veel korter mee. Met de juiste kennis weet je dat je de aanwezige starter dan moet vervangen voor een ander type. Met het juiste type starter gaat de lamp zonder knipperen aan en gaat de lamp tot wel drie keer zo lang mee”.

3. TL vervangen voor LED?
Van Riel: “Als ik TL en LED met elkaar vergelijk, dan lijkt het een beetje de oude tv buis versus de nieuwe platte tv’s. De eerste platte tv’s kwamen, maar haalden in mijn ogen de kwaliteit van ‘de oude tv buis’ niet en ze waren in het begin erg duur. Ongeveer 6 á 7 jaar terug waren platte tv’s bijna vier keer zo duur ten opzichte een van analoge tv. Nu we zoveel jaar verder zijn komen de prijzen steeds lager te liggen en wordt de kwaliteit steeds beter.

“Voor TL en LED geldt hetzelfde. We zitten nu in die fase dat LED TL eruit probeert te drukken. Er zijn veel mensen die zeggen “ik wil LED”. Dan vraag ik: “waarom zou u LED willen?”. De meesten zeggen dan: “Ik wil LED, LED heeft een ’groene uitstraling’”. Zonder een goede inhoudelijke reden te hebben. Hetzelfde geldt voor de tv’s destijds. De mensen wilde een platte tv ondanks dat de oude tv beter was”.

“LED zal TL uiteindelijk wel verdringen, maar de voordelen wegen nu nog niet altijd op tegen de nadelen. Tijdens de cursus zal er gekeken worden naar de technische voor- en nadelen, maar ook naar de terugverdientijd en levensduur van de LED-verlichting ten opzichte van TL-verlichting. Men roept: “LED gaat 50.000 uur mee”. LED-verlichting gaat relatief lang mee, ze branden wel 50.000 uur, maar ze geven gedurende de levensduur geleidelijk steeds minder licht. Je hebt na 10.000 uur nog maar 90% lichtopbrengst en na 20.000 uur nog maar 80% lichtopbrengst. Je moet dus kritisch zijn en kunnen zeggen: “ga ik door totdat ik een ’gloeiende spijker’ heb of vervang ik bij bijvoorbeeld 80% lichtopbrengst (na 20.000 uur)?”. Tijdens de cursus zullen we dit uitgebreid aanhalen zodat je een goede keuze kunt maken wanneer je overweegt om TL te vervangen voor LED”.

4. Zijn er ook interessante voordelen te behalen bij het vervangen van binnenverlichting?
Van Riel: “Ja, ten eerste kun je een hoop besparen door te kiezen voor de juiste verlichting èn er zijn subsidies zoals de EIA, de  Energie Investeringsaftrek. Dit betekent dat je ongeveer tien procent netto investeringsaftrek kunt krijgen naast de ‘gewone’ investeringsaftrek. Daarvoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen die terug te lezen zijn op de website van AgentschapNL. Dit voordeel neem je vervolgens mee in de berekening van je terugverdientijd. Dit kan heel simpel via het berekeningsprogramma dat onderdeel is van de cursus”.

5. Wat houdt de cursus in?
Van Riel: “Met de kennis die je opdoet tijdens de cursus kun je kritisch kijken naar aanbiedingen. Als je honderd lampen of meer koopt is de cursus al gauw de moeite waard. Na afloop heb je veel kennis opgedaan die je helpt verantwoorde keuzes te maken. Tevens ben je een gelijkwaardige gesprekspartner voor leveranciers en installateurs.”

Workshop Energiebesparing Binnenverlichting

Wilt u meer lezen of wilt u zich aanmelden voor de eendaagse opleiding: ‘energiebesparing binnenverlichting’ (bij vervanging van bestaande systemen) waarbij Dick van Riel aanwezig zal zijn als docent? Klik hier voor details van deze workshop.