110 zonnepanelen op Nijmeegse kerk

110 zonnepanelen op Nijmeegse kerk

De Petrus Canisiuskerk in Nijmegen neemt een zonne-energiesysteem met 110 zonnepanelen in gebruik. Met een vermogen van 27 duizend wattpiek is dit de grootste PV-installatie op een Nederlandse kerk. De kerk wil hiermee veertig procent van haar stroom duurzaam opwekken.

Voordelige energiemaatregel

Het systeem werd ontworpen door Greentech Energy. Leverancier van de zonnepanelen is Centrosolar Benelux. Het systeem is deels gefinancierd via een subsidie van de gemeente Nijmegen. Deze maand is de installatie in werking getreden. Ton Geertsen, projectleider en coördinator binnen de Commissie Beheer van de Petrus Canisiuskerk: “Als kerkgemeenschap vervul je een maatschappelijke functie en voor ons hoort milieubewust handelen daar vanzelfsprekend bij. Wij proberen daarom de CO2-uitstoot van ons kerkgebouw zoveel mogelijk te beperken. Deze zonne-energie-installatie levert hier een belangrijke bijdrage aan. Met de huidige rente bleek het daarnaast ook voordeliger om nu met onze reserveringen voor groot onderhoud te investeren in deze energiemaatregel.”

Groene Kerkenactie

De Petrus Canisiuskerk is met de duurzame inkoop ook aangesloten bij het platform de Groene Kerkenactie. Vrijwilligers deden samen met de monteur RTP Elektrotechniek de montage van het systeem. Geertsen: “We hebben bewust gekozen voor panelen van Duitse makelij, omdat we de garantie wilden dat de panelen ook milieuvriendelijk en onder goede arbeidsomstandigheden geproduceerd zijn. Hiermee konden wij de meerprijs ook verantwoorden naar onze leden. Bovendien hebben deze panelen een hogere opbrengst dan de goedkopere alternatieven en door de montage zelf uit te voeren konden we 8.000 euro besparen op het totale aankoopbedrag.”

Kwaliteitscertificaten

Erik de Leeuw, commercial director van Centrosolar Benelux: “We besteden veel aandacht aan onze productieprocessen en de kwaliteit van onze systemen. Daarom mogen wij alle bestaande kwaliteitscertificaten voor zonnepanelen van de Duitse keuringsinstantie TÜV voeren en zijn wij opgenomen in het register zonne-energie dat KIWA voor Nederland heeft opgezet. We zijn verheugd dat we dit vertrouwen in ons product ook bij dit project van de Nijmeegse kerk hebben gekregen.”

Bron: persbericht Centrosolar