“Zorgsector kan 100 miljoen energiewinst pakken”

“Zorgsector kan 100 miljoen energiewinst pakken”

Er is veel laaghangend fruit bij zorginstellingen als het aankomt op energie besparen. Simpele maatregelen zijn binnen vijf jaar terugverdiend, maar leiden tot een forse kostenreductie. Nederlandse zorginstellingen kunnen minstens honderd miljoen euro besparen op energie. Dit stelden adviseur Albert Hulshoff (AHB Consultancy) en Michel van Rooyen (AT Osborne) tijdens de masterclass Financiering en energiebesparing in de zorg van het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid en Vastgoedmarkt. Deze masterclass werd 19 maart gehouden bij de Nyenrode Business University.

‘Energie speelt niet’

Volgens beide consultants is een energiereductie van tien procent op een totaal van één miljard euro aan energie-uitgaven haalbaar. De business case kan misschien op papier kloppen. Het zit nog niet tussen de oren bij het management van zorginstellingen, zeggen de twee. Energiebesparing is nu eenmaal een minder aansprekend thema en valt buiten de ‘core business’ van de instellingen: het bieden van zorg. Ook is er een gebrek aan kennis en ontbreekt financiële slagkracht bij de instellingen om energiebesparingsprojecten te financieren en te managen. Volgens beide adviseurs zouden laagdrempelige projecten, gericht op laaghangend fruit, een oplossing kunnen bieden.

Winstpakkers

Waar ligt de winst? Zoals bij veel gebouwen ligt dat voornamelijk bij de verlichting en het (beter) inregelen van verwarmings – en koelingsinstallaties.  Volgens Johan Paul, directeur Healthcare bij Coresta, is deze aanpak toepasbaar bij zeventig tot negentig procent van de zorggebouwen. De terugverdientijd is hierbij minder dan vijf jaar. Wie meer kan en wil investeren vervangt bestaande installaties door energiezuinige installaties. Volgens Paul is deze optie voor minder dan tien procent van de gebouwen en is niet vaker dan eens in de tien tot vijftien jaar mogelijk. Verduurzaming van gebouw en installaties is toepasbaar in minder dan vijf procent van de gevallen.

Bekend verhaal

Overigens is het verhaal van deze adviseurs niet nieuw. Eind 2011 heeft TNO in samenwerking met AgentschapNL becijferd dat er twintig procent kan worden bespaard op de energierekening van zorginstellingen. AgentschapNL heeft daar een apart factsheet (zie onder) aan gewijd hoe er bespaard kan worden in de zorg. Ook recentelijk, in februari 2013, heeft AgentschapNL in samenwerking met TNO berekend dat er 116 miljoen euro in de zorg kan worden bespaard op energie.

Factsheet AgentschapNL

Lees hier het factsheet van AgentschapNL.

Factsheet Energie Besparen in de Zorg

Bronnen: Vastgoedmarkt / AgentschapNL