“Woning duurder door verhoogde EPC-eisen”

“Woning duurder door verhoogde EPC-eisen”

De kosten van een woning van gemiddeld 250.000 euro is sinds 2003 door nieuwe regels met ruim 40.000 euro gestegen. De extra kosten komen voort uit het Bouwbesluit, gestegen bouwleges, maar ook verhoogde energieprestatie eisen (EPC).

Minder strakke overheidsregels

Dit blijkt uit een berekening van projectontwikkelaar Adriaan van Erk Groep, die is opgenomen in het rapport ‘Ontslakken van Gebiedsontwikkeling’. Onderzoeksleider Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling, vindt dat er minder strakke overheidsregels moeten komen. Dit is nodig om de bouw – en projectontwikkeling te stimuleren. Investeringen blijven nu uit door te veel beleidsnota’s, verordeningen en bestemmingsplannen. ‘In de tijd vóór de crisis konden wij ons dat al eigenlijk niet meer veroorloven, maar nu helemaal niet meer’, zegt De Zeeuw.

Verhoogde EPC-eisen

In onderstaand rekenoverzicht is te zien dat verhoogde EPC-eisen ook leiden tot meer bouwkosten. De aanscherping van de normen in 2006 van 1,0 naar 0,8 kost 2.000 euro extra kosten. De aanscherping van de normen in 2011 van 0,8 naar 0,6 zorgde voor 5.500 euro extra kosten. De bovenwettelijke eisen van EPC leiden tot 2.000 euro extra kosten. Dit kan overigens van 1.000 tot 10.000 euro.

overzichtkosten

Download

Download hier het rapport ‘Ontslakken van Gebiedsontwikkeling’.

Bron: Gebiedsontwikkeling.nu /  Vastgoedmarkt

Foto: rapport ‘Ontslakken van Gebiedsontwikkeling’