Stadiondak FC Groningen open voor zonnepanelen

Stadiondak FC Groningen open voor zonnepanelen

Particulieren en bedrijven kunnen investeren in zonnepanelen, die op het dak van Euroborg, het stadion van voetbalclub FC Groningen, worden gelegd. In totaal is er plaats voor 1.200 zonnepanelen.

Collectief zonne-energie opwekken

De stichting 1miljoenwatt en energiebedrijf Essent hebben hiervoor een deal gesloten met de voetbalclub FC Groningen en de gemeente Groningen. FC Groningen neemt de stroom af die wordt opgewekt. Voorzitter Sven Pluut van 1miljoenwatt zegt over het project: “In Nederland woont meer dan 50 procent van de mensen in gestapelde bouw of is niet in het bezit van een eigen dak. In Amsterdam is dat zelfs meer dan 80 procent. Voor deze doelgroep kunnen vele lege daken in ingezet worden voor collectieve zonne-energieprojecten”.

Virtueel salderen

Particulieren en bedrijven zonder eigen geschikt dak voor zonne-energie, mogen in zonnepanelen die op andermans daken ligt. Op je eigen dak mag je eigen verbruik gesaldeerd (‘weggestreept’) worden met je productie uit de zonnepanelen. Bij dit wegstrepen betaal je geen energiebelasting en BTW. Per 1 juli mag joe onbeperkt salderen, boven de 5000 kWh. Enkele energiebedrijven staan dit overigens al toe.
Voor opwekken op een ‘vreemd’ dak krijg je op dit moment nog een lagere vergoeding (‘virtueel salderen’), ongeveer 9 cent per kWh. Begin juli, waarschijnlijk 5 juli, wordt het Nationaal Energieakkoord gepresenteerd. Een van de mogelijke voorstellen is dat opwekkers op vreemde daken een belastingkorting krijgen op hun energiebelasting. Maar het ministerie van Financiën is hier vooralsnog tegen.

Ondertussen in Brazilië…

In Brazilië, een land waar investeringen in zonne-energie snel terugverdiend zijn, is een van de voetbalstadions van het aankomende WK2014, al klaargestoomd. Het Mineirão Stadion in Belo Horizonte, gebouwd in 1965, heeft voor 1.4 MWp aan zonne-energiecapaciteit op zijn dak. De investering was 12,5 miljoen euro. De opgewekte elektriciteit stroomt terug naar het elektriciteitsnet en wordt niet direct gebruikt door het stadion. Ook in de stad Brasilia, in het Mane Garrincha stadion, wordt binnenkort een ‘zonnewaaier’ van 2,5 MWp geïnstalleerd.

dezeen_Brazil-opens-first-solar-powered-stadium-ahead-of-2014-World-Cup_1a
Bronnen: persbericht 1miljoenwatt / Dezeen.com
Foto: Essent