Promovendus: “Energiemaatregelen niet effectief”

Promovendus: “Energiemaatregelen niet effectief”

Niet alle energietechnieken – en maatregelen in woningen leiden niet tot een ‘waarneembare daling van energiekosten’.
Dit concludeert Bram Entrop, promovendus aan de Universiteit Twente. Entrop onderzocht voor zijn proefschrift ‘Assessing Energy Techniques and Measures in Residential Buildings: a Multidisciplinary Perspective’ onder meer welke invloed energiemaatregelen hebben op de energieprestatie van woningen. Hij presenteert een nieuw raamwerk om dit knelpunt op te lossen.

Daling energiekosten?

Volgens Entrop komt de waarde van deze maatregelen te weinig tot uiting bij het afgeven van bouwvergunningen en energielabels. Entrop vertelt: “Voor veel huishoudens zijn de reducties in energiegebruik moeilijk terug te zien in de jaarlijkse energiefacturen. Criteria om de energie prestatie indicatoren te bepalen kloppen in theorie, maar in de praktijk worden ze anders gebruikt en geïnterpreteerd. Ze lijken daarmee niet aan hun oorspronkelijke achterliggende doelstelling te voldoen, namelijk fossiel brandstofgebruik verminderen”.

Oplossing

De gebrekkige implementatie van duurzame energiemaatregelen leidt tot achterstand om de duurzame doelstellingen voor de gebouwde omgeving te bereiken. Entrop zoekt de oplossing in een nieuw raamwerk. Dit raamwerk bestaat uit:

  • Het effect van de maatregelen op het werkelijke energieverbruik
  • De financiële impact van de maatregelen qua investeringskosten en kasstromen
  • De ‘verenigbaarheid’ van deze maatregelen met de doelen van de belanghebbenden.

Proefprojecten zijn dan ook nodig om dit raamwerk in de praktijk te brengen.

Download

Download hieronder het complete proefschrift van Bram Entrop.

Thesis Entrop 2013

Bron / foto: Universiteit Twente