Richtprijzen energiebesparende maatregelen bekend

Richtprijzen energiebesparende maatregelen bekend

AgentschapNL heeft de meest actuele kostenkengetallen voor energiebesparende maatregelen in de bestaande bouw gepubliceerd. In de tarieven is het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 6 procent op arbeid meegenomen. Er worden zowel kengetallen voor de woningbouw als de utiliteitsbouw gepubliceerd.

Richtprijzen

Monique Lacroix zegt over de publicaties (zie downloads hieronder): “De kengetallen zijn richtprijzen die bedrijven, instellingen of particulieren kunnen gebruiken voor de financiële onderbouwing van investeringen in energiebesparende maatregelen en het effect daarvan op de maand- of woonlasten. Bij Agentschap NL zelf gebruiken we de kengetallen voor studies, analyses en instrumenten als de Energiebesparingsverkenner.”

Zonnepanelen

De bruto prijzen van de maatregelen zijn over het algemeen licht gestegen. Volgens Lacroix heeft dat vooral te maken met stijgende arbeidskosten. Wel is de prijs van zonnepanelen, net zoals voorgaande jaren, opnieuw gedaald, maar minder fors dan voorgaande jaren.

Prijsindexen

Agentschap NL laat de kosten jaarlijks indexeren en waar nodig actualiseren door een onafhankelijk adviesbureau, Arcadis in dit geval. “Actualiseren vraagt meer werk dan indexeren, omdat je dan allerlei gegevens moet opvragen bij leveranciers en andere marktpartijen. Dat doen we dan ook vooral voor maatregelen waarvan de materiaalkosten sterk kunnen fluctueren, zoals bij zonnepanelen”, zegt Lacroix.

Downloads

De actuele Investeringskosten Energiebesparende Maatregelen (van respectievelijk de utiliteits – en woningbouw) zijn hieronder te downloaden.

anl0307_UBouw-2013_02

Maatregelen Epa-maatwerkadvies Bestaande Utiliteitsbouw 2013

Woningbouw

anl0307_WBouw-2013_03

Maatregelen Epa-maatwerkadvies Bestaande Woningbouw 2013

Bron: AgentschapNL