Certificaat Co2-Presatieladder: een belangrijk signaal

Certificaat Co2-Presatieladder: een belangrijk signaal

Een certificaat voor het behalen van niveau vier op de CO2-prestatieladder onderstreept de ambitie om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Op 23 augustus jongstleden nam Icopal, producent van producten voor bescherming en afdichting van bouwconstructies, het certificaat in ontvangst.

CO2-Prestatielader

De CO2-prestatieladder is een veelgebruikte methode om duurzaamheidsdoelstellingen te meten en bedrijven te stimuleren om te blijven zoeken naar mogelijkheden om de uitstoot te verlagen. Een certificatie van de CO2-prestatieladder is mogelijk op vijf verschillende prestatieniveaus van de aantoonbare duurzame ontwikkelingen. Een bedrijf of organisatie kan zelf bepalen op welk niveau ze gecertificeerd willen worden.

Zichtbaar

Een CO2-prestatieladder certificaat toont aan dat je als bedrijf serieus werk maakt van de CO2-reductie. Met de ontvangst van het certificaat komt ook vermelding op de website van de MVO prestatieladder. Projectleider CO2-prestatieladder Wouter Jan van den Berg van Icopal vertelt over het belang van de certificering: ‘Naast het feit dat dit traject past bij onze duurzaamheidsfilosofie is het ook van belang voor onze klanten.’

Inspectie

Voorafgaand aan de uitreiking van het certificaat werd een uitgebreide inspectie uitgevoerd. Het certificeren moet gedaan worden door een onafhankelijk certificatie instelling. Deze bedrijven zitten door het hele land. Hiervoor werd door Icopal voor KIWA gekozen. Voorbeelden van andere certificatie instellingen zijn:

Belangrijk signaal

Volgens van den Berg verlangen steeds meer klanten van de organisatie dat men kan aantonen wat er precies op het vlak van CO2-reductie wordt gepresteerd. Van den Berg: ‘Met deze certificering is dat in kaart gebracht. Het is een belangrijk signaal naar onze toeleveranciers en afnemers. Tegelijkertijd dwingt het ons kritisch te blijven kijken naar al onze processen: waar kunnen we nog meer CO2-reductie bewerkstelligen en hoe kunnen we de volgende stap op de ladder gaan zetten?’, aldus van den Berg.

Doelstelling

Icopal heeft zich ten doel gesteld om de uitstoot binnen drie jaar met vijf tot zes kiloton te verminderen. Om dit doel te kunnen bereiken worden verschillende maatregelen getroffen, waaronder het overschakelen op groene stroom, isolatie van de stookruimtes en recycling van gebruikte dakbedekking. Het certificaat voor niveau vier CO2-Prestatieladder is een efficiënte manier om deze ontwikkelingen bevestigd én zichtbaar te krijgen.

Bron: Duurzaamgebouwd/Co2-Prestatieladder.info