Groen dak heeft vele voordelen

Groen dak heeft vele voordelen

Op het dak van het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag is onlangs tweehonderdveertig vierkante meter gras gelegd. Ook gemeenten zijn zich bewust van de voordelen van een groen dak.

Schaduw

Het groendak is aangebracht door Olster Dakwerken uit Steenwijk. De klus werd in één dag geklaard, door twee medewerkers. Opmerkelijk bij dit kortdurende project is dat het groene dak op een schaduwlocatie aangebracht moest worden. Voor het dak is daarom gekozen voor een lichtgewicht en makkelijk te plaatsen groendak-systeem dat weinig licht nodig heeft.

Techniek

Het Sopranature Toundra Alveo groendak-systeem is op een bitumineuze dakbedekking aangebracht. Er is eerst een VYDRO Alveolair substraatlaag, in de vorm van een witte schuimmat, aangebracht om de watervoorziening op peil te houden. Op deze laag werden de Toundra matten uitgerold. Deze matten zijn voor vijfentachtig procent begroeid.

Subsidie

Veel steden hanteren subsidieregelingen voor de aanleg van groene daken, zo ook Den Haag. Den Haag houdt als subsidie voor groendaken vijfentwintig euro per vierkante meter aan. Utrecht vulde hun subsidiepot voor groene daken aan tot honderdvijftigduizend euro. Ook in Groningen kunnen bedrijven, particulieren en instellingen subsidie aanvragen. In Amsterdam is de subsidie van stadsdeel Zuid voor het jaar 2013 inmiddels op. In Amsterdam Zuid liggen nu zo’n drie voetbalvelden groen dak. Er is in 2013 geen subsidieregeling voor groene daken in stadsdeel centrum. Rotterdam houdt een subsidie van dertig euro per vierkante meter gerealiseerd groen dak aan.

Voordelen groen dak

Reden voor de subsidieregeling is het positieve effect dat groendaken hebben op het leefklimaat in een stad. De groene daken absorberen CO2 en neerslag met als gevolg een schonere lucht en een verminderde druk op de riolering. Andere voordelen van groendaken zijn grotere biodiversiteit en lagere energieconsumptie door koelte in de zomer en warmte in de winter.

Bron: Duurzaamgebouwd
Bron foto: Consolidated