Zo haal je meer rendement uit een WKO

Zo haal je meer rendement uit een WKO

In de utiliteitsbouw wordt bijna dagelijks een nieuw WKO-systeem in gebruik genomen. Zo zijn er in de periode 2008 t/m 2012 ruim 2.000 WKO-systemen bijgeplaatst.

Warmte – en koudeopslag

Warmte- en koudeopslag heeft dan ook vele voordelen, o.a. fors besparen op je gasrekening. Maar het vergt tijd en geduld om een WKO-systeem optimaal te laten functioneren. Een onderzoek van DWA zou in 2002 al uitwijzen dat ongeveer 70 procent van de gevallen ‘de energiebalans min of meer naar de warmte kant neigt’. Een later onderzoek van AgentschapNL, uit 2011, komt met nagenoeg dezelfde conclusies. Bekijk hieronder hoeveel systemen er in de periode 2008 t/m 2012 zijn geplaatst.

toepassingwko

Tips voor een optimale WKO

Werk aan de winkel dus, want WKO’s worden gezien als een belangrijke techniek om energie te besparen en daarmee de CO2 uitstoot ten opzichte van de oude situatie sterk te verminderen. Veel technische dienstverleners brengen ‘tools’ op de markt om deze problemen te verhelpen. Nu hebben ook de Lente Akkoord partners (Neprom, NVB, Bouwend Nederland, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Aedes), die zich inzetten voor energiezuinige nieuwbouw, geven in de onderstaande factsheet een aantal tips om een WKO beter te ontwerpen, te bouwen en te beheren.

Factsheet Lente Akkoord

Lenteakkoord Factsheet WKO 3x Beter

Dossier Warmte – en koudeopslag

Lees ook het dossier ‘Warmte – en Koudeopslag’ van Energievastgoed, een startpunt om verder te lezen over Geothermie, Warmte Koude Opslag (WKO) en Warmtenetten.

Bron: Lente-Akkoord