Hoofdkantoor a.s.r. 50 procent energiezuiniger

Hoofdkantoor a.s.r. 50 procent energiezuiniger

Het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r. is verduurzaamd van een energielabel G naar een energielabel A. Op papier moet er 50 procent energie bespaard worden ten opzichte van de oude situatie. AgentschapNL heeft het labelcertificaat uitgereikt tijdens de Dutch Green Building Week (DGBW) tijdens de onthulling van een groot klimaatbord bij het kantoor van a.s.r.

Energiezuinig gebouw

In het ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten blijft een aantal karakteristieke kenmerken van het ASR-pand uit 1974 behouden, maar er zal ook veel veranderen. Zo zijn de betonnen borstweringen verdwenen en zijn deze vervangen door glazen buitenwanden, waardoor er veel meer daglicht het gebouw binnenkomt. Om aan de lange termijn doelstelling te voldoen om het energieverbruik met 30 procent terug te brengen in 2020, worden technische installaties zoals klimaatbeheersing vervangen door moderne, energiezuinige apparatuur. Het ASR-gebouw wordt ook volledig ingericht op het Nieuwe Werken, met 2.800 flexibele werkplekken voor 4.000 werknemers.

Duurzame renovatie

Rob Boerée, directeur Energie & Klimaat van Agentschap NL: “De renovatie van het kantoor van a.s.r. is een goed voorbeeld waarin hoge ambities resulteren in een forse energielabelsprong: van G naar A. Dit betekent een energiebesparing van meer dan 50 procent. Dat is een besparing ter grootte van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 850 huishoudens. Een verbetering waar ze met recht trots op mogen zijn”.

“Renovatie goedkoper dan nieuwbouw”

Fiona van ’t Hullenaar, directeur Business Support van a.s.r.: “Wij hebben bewust gekozen voor renovatie, omdat dit vele malen duurzamer en aanzienlijk goedkoper is dan nieuwbouw. Het groene energielabel is de optelsom van een groot aantal verschillende energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van de glazen klimaatgevel, waardoor het energieverbruik met meer dan 50% wordt teruggebracht”.

FOTO - Groen energielabel voor a.s.r. tijdens Dutch Green Building Week kopie

Dutch Green Building Week

De DGBW is een initiatief van de Dutch Green Building Council (DGBC). Jeroen van Schooten, als architect bij Team V Architectuur verantwoordelijk voor de renovatie van het pand van a.s.r. en bestuurslid van de DGBC: “Vanuit de DGBC zet ik mij in om de huidige bebouwde omgeving te verduurzamen. De renovatie van het kantoor van a.s.r. is hiervan een uitstekend voorbeeld. Dit pand dateert van 1974 en als verantwoordelijk architect help ik mee om er voor te zorgen dat het eind 2015 weer volledig aan de moderne maatstaven van duurzaamheid en een prettige werkomgeving voldoet”.

Rondleiding

Het kantoor van a.s.r. is met 84.000 m2 één van de grootste kantoorgebouwen van Nederland. Op vrijdag 20 september is er een openbare rondleiding georganiseerd tussen 15.00-17.00 uur.

Bron: persbericht a.s.r. / ASR Vermogensbeheer