Campus Universiteit Twente krijgt eigen energiecentrale

Campus Universiteit Twente krijgt eigen energiecentrale

De Universiteit Twente gaat een duurzame energiecentrale bouwen bij haar campus. De centrale wordt gestookt met pyrolyseolie, gemaakt van biomassa zoals houtsnippers of snoeiafval. De Rijksoverheid verstrekt Twente een subsidie van 33,5 miljoen euro.

Energiecentrale

De technologie achter deze brandstof is zelf ontwikkeld door de universiteit. Hiermee kan er 48 procent van haar eigen stroom worden opgewekt en meer warmte worden opgewekt dan er wordt verbruikt (145 procent). De centrale wordt in principe in 2015 in gebruik genomen.

Subsidie

De Rijkssubsidie van 33,5 miljoen euro wordt verspreid over 12 jaar. Het definitieve subsidiebedrag is rechtsreeks gekoppeld aan de hoeveelheid energie die door de nieuwe centrale wordt opgewekt. De subsidie is bestemd om het prijsverschil te compenseren tussen energie uit aardgas en die uit zogenaamde pyrolyseolie.

Duurzame campus

De centrale, waarmee een investering van circa 5 miljoen euro is gemoeid, is gepland op de campus van de Universiteit Twente (direct naast het huidige hogedruklab).De universiteit wil tussen 2005 en 2020 het energieverbruik met 30 procent verminderen.

Bron: Universiteit Twente