Zo bespaart een zorginstelling op zijn energierekening

Zo bespaart een zorginstelling op zijn energierekening

Energiebesparing binnen zorggebouwen levert tal van voordelen op: een lagere energierekening, een beter comfort, een aangenamer binnenklimaat en een behoorlijke CO2-reductie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een aantal instrumenten bijeen gebracht om deze gewenste energiebesparing te behalen.

8 tips voor energiebesparing in een zorggebouw

Vastgoed – en facilitymanagers van zorginstellingen kunnen verschillende instrumenten om (fors) energie te besparen:

 1. Database Energiecijfers 
  Inzicht in energieverbruik. Database van het voormalige Senter Novem, de voorganger van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Kan een handige benchmark om een vergelijking te maken in energieverbruik van een ziekenhuis, verpleeg – en verzorgingshuis.
 2. Energieprestatieadvies (EPA)
  Met een EPA maatadvies wordt er inzicht gegeven in de huidige energieprestaties van het gebouw en de te nemen energiemaatregelen, inclusief de investering en terugverdientijd. Adviseurs dienen gecertificeerd te zijn om een EPA uit te voeren.
 3. Installatie Performance Scan (IPS)
  Met de Installatie Performance Scan krijg je inzicht in de prestaties en verbetermogelijkheden van klimaatinstallaties.
 4. Module Slim Koelen
  De interactieve Module Slim Koelen helpt bij advies over de meest efficiënte koelinstallatie. Op basis van een ingevoerde gegevens en een aantal beoordelingscriteria rollen een aantal koelconcepten uit het programma. Lees hier meer over de module.
 5. Verbeteren inregelen installaties en stooklijn
  Het inregelen van de installatie en instellen van stook – en koellijnen heeft direct impact op het comfort van de gebruikers. Het goed inregelen van een installatie verdient zich in één jaar terug.
  Meer informatie op deze pagina.
 6. Energiezuinige verlichting
  Bij een gemiddeld utiliteitsgebouw gaat ongeveer 22 procent van alle energie naar verlichting. Onderzoek wijst uit dat er tussen de 30 en 60 procent op verlichting bespaard kan worden. Doorloop deze drie stappen om energie te besparen:
  – Niet verlichten als het niet nodig of gewenst is
  – Goed gebruik van daglicht
  – Energie-efficiënte kunstlichtsystemen gebruiken
  Meer informatie op deze pagina
 7. Energiedienst (Energy Service Companies)
  Een Energy Service Company (ESCo) is een bedrijf die de aanleg, het beheer en onderhoud van de klimaatinstallaties in een gebouw uit handen van de eigenaar / gebruiker haalt. In een energieprestatiecontract wordt een gegarandeerde energiebesparing over een bepaalde periode vastgelegd, inclusief de financiering van de installaties. Meer informatie op deze pagina.
 8. (Duurzaam) beheer en onderhoud
  Duurzaam beheer en onderhoud is een vereiste om tot energiebesparing te komen. Als instrumenten kan gedacht worden aan een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMOP) en een apart energiebeleid / aparte energie coördinator. Meer informatie op deze pagina

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland