“EnergyFloor maakt bodemenergie goedkoper”

“EnergyFloor maakt bodemenergie goedkoper”

Het bedrijf C-Idea gaat door middel van bodemenergie woningen verwarmen en koelen. Niet zo heel vernieuwend, maar volgens de makers is hun oplossing een stuk goedkoper en stabieler.

Energieconcept

Het gepatenteerde energieconcept is een combinatie van vloerisolatie en bodemwarmte/ koude wisselaar in één. Volgens de makers is deze oplossing voldoende om een woning in de zomer 5 tot 8 graden te koelen en in de wintermaanden de inlaatlucht voor te verwarmen. In de wintermaanden kan de energie geleverd worden aan een WTW of een luchtwarmtepomp zodat alles energiezuiniger werkt. In de zomermaanden wordt de energie uit de bodemmassa onttrokken en levert het gratis koeling.

Test

C-Idea heeft haar concept laten testen en doorrekenen door energieadviseur Infinitus Energy Solutions Group. Zij concluderen dat de Energy Floor:

  • vrije koeling kan leveren en daarmee op eenvoudige wijze zorgt voor een verbetering van het zomercomfort,
  • energie bespaart door verbetering van de systeemprestatie bij lucht-water warmtepompen met buitenlucht als warmtebron, en
  • zorgt voor verlaging van het extra elektrische aansluitvermogen van een woning voor dit type warmtepomp.

Goedkoper

Het concept van energieopslag in de bodem is geen doorbraak. Er bestaan in de markt al diverse oplossingen voor. Maar volgens C-Idea zijn de conventionele technieken niet overal toepasbaar en bovendien ’50 tot 60 procent duurder’ in vergelijking met hun concept.

Hieronder een impressie van het concept en een samenvatting van het onderzoek.

Schermafbeelding (34)

Bron: persbericht C-Idea