GPR Gebouw certificaat op de markt

GPR Gebouw certificaat op de markt

De toepassing van softwareprogramma GPR Gebouw is nu ook aantoonbaar. Eigenaren en beheerders van nieuwe als bestaande gebouwen kunnen vanaf nu een certificaat van GPR Gebouw fysiek laten zien. Dit maakt W/E Adviseurs, ontwikkelaar van de certificeringssoftware bekend.

GPR Gebouw certificaat

GPR Gebouw wordt naast het energielabel en bijvoorbeeld BREEAM-NL vooral gebruikt door overheden en woningcorporaties om hun renovaties en nieuwbouw te certificeren. Vastgoedbeheerders, gebouweigenaren en gemeenten kunnen nu hun duurzame gebouwen en voorraad officieel verantwoorden bij aandeelhouders en andere belanghebbenden. Het aanbieden van GPR Gebouw Certificaten is ontstaan vanuit een behoefte uit de markt om duurzaamheid van gebouwen officieel en onafhankelijk aan te tonen.

Assessments

De GPR Gebouw Certificaten voor vergunningsfase of opleveringsfase worden uitgegeven door erkende GPR Gebouw Assessoren. De assessoren valideren de betreffende GPR Gebouw-berekening, vragen het GPR Gebouw Certificaat aan en geven het uit aan de opdrachtgever. GPR Gebouw Assessoren zijn GPR Gebouw Experts die de GPR Gebouw Assessorcursus en –examen met goed gevolg afgelegd hebben.

Expert

Martijn van Gemert, GPR Gebouw Expert werkzaam bij HEVO zegt: “Het begrip ‘duurzaamheid’ zet mensen soms op een verkeerd spoor. De GPR Gebouw-scores halen de wolligheid uit die discussie. Het is geen religieuze discussie als je het hebt over praktische onderdelen: Jij wilt een gezond leefklimaat? Of een hoge restwaarde? Of over tien jaar een andere gebruiksfunctie? Onder aan de streep gaat het om dat soort targets, maar onbewust hebben we het over duurzaamheid. Je hóeft niet de zedenprediker uit te hangen; met duurzaamheid kun je geld verdienen én besparen. Bij de nieuwbouw van het hoofdkantoor van Ricoh heb je gezien dat dat kan binnen strenge budgetgrenzen. Duurzaamheid leidt ook tot innovatie. Wat is er mooier dan iets te bedenken waarmee je enerzijds geld verdient en anderzijds milieu en energie bespaart? Dat is fun!”
Bekijk hieronder een impressie van het softwareprogramma GPR Gebouw.

GPR-Gebouw (1)

GPR software

In samenwerking met de Gemeente Tilburg ontwikkelde W/E adviseurs in 1995 de eerste versie van GPR Gebouw volgens het TripleP concept (people, planet, profit) ten grondslag. GPR Gebouw wordt erkend door landelijke organisaties en is opgenomen in de actuele richtlijnen voor duurzaam inkopen van de rijksoverheid. Meer dan 400 organisaties in Nederland werken met GPR Gebouw. W/E adviseurs ontwikkelt ook andere software zoals GPR Stedenbouw (meet duurzaamheidsprestaties van gebiedsontwikkeling) en GPR Onderhoud (meet milieueffecten van onderhoud). GPR Specials zijn gericht op specifieke gebouwfuncties zoals stations, zwembaden, sportgebouwen en dierenparken.

Bron: persbericht W/E Adviseurs