“Huurwoningen energieneutraal maken kan rendabel”

“Huurwoningen energieneutraal maken kan rendabel”

De bouwsector kan geld verdienen met het energieneutraal maken van sociale huurwoningen. Dit zegt woningcorporatie Lefier tegenover RTV Drenthe.

Stroomversnelling

Lefier participeert in het landelijke programma De Stroomversnelling. Medio 2013 tekenden de eerste vier bouwbedrijven (Ballast Nedam, BAM Woningbouw, Dura Vermeer en VolkerWessels) en zes corporaties (Lefier, WonenLimburg, Stadlander, Portaal, Woonwaard en Tiwos) het Stroomversnellingscontract. Eind vorig jaar werden al de eerste prototype woningen opgeleverd. Het doel is om in totaal maar liefst 110.000 huurwoningen energieneutraal te renoveren.

Noord-Nederland

Noord-Nederland wil als onderdeel van het programma minstens 1.000 huurwoningen energieneutraal maken. Lefier doet hiervoor in de Drenthe (Nieuw-Buinen) en Groningen (Stadskanaal) de eerste proeven. De aanpak: woningen worden flink geïsoleerd in de spouw en het dak. Volgens Lefier is deze manier van bouwen goedkoper, maar vraagt het wel aanpassing van bouwondernemers in de manier van werken. Aannemers binnen de Stroomversnelling experimenteren ook met 3D woning-inmeting, extern installatieportaal, gelijkstroom in plaats van wisselstroom en kant-en-klare-gevels en daken.

Kritiek

In februari was er de nodige kritiek op de opzet van de Stroomversnelling. Enkele punten van kritiek:

  • ‘Er wordt te weinig kennis gedeeld door de bouwconsortia die betrokken zijn bij de Stroomversnelling’ (bouwconcern Trebbe West en Heijmans)
  • ‘Andere partijen kunnen zich pas na 1 jaar aansluiten bij de Stroomversnelling. Dit moet opengesteld worden’ (Autoriteit Consument & Markt)
  • ‘De nadruk ligt teveel op energieopwekking dan op energiebesparing’. (Prins Maurits, vanuit zijn advies – en investeringsbedrijf The Source)

‘Wees blij’

Leen van Dijke, voorzitter van de Stroomversnelling reageerde hier tegenover vakblad Cobouw als volgt op: “We staan op allerlei podia en allerlei congressen. Als we nieuwe informatie en documenten hebben over bijvoorbeeld prestatiecontracten of wetgeving, gaan die zodra ze gereed zijn direct op onze website. Wat moet je nog meer doen dan? Wees daar nou blij mee en maak er gebruik van.”

Bron: RTV Drenthe
Foto: Lefier