Wolkenkrabber met windmolens verkeerd ontworpen

Wolkenkrabber met windmolens verkeerd ontworpen

Het Bahrain World Trade Center, de eerste wolkenkrabber waarin windturbines geïntegreerd zijn, is verkeerd ontworpen. Dit stelt hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Zouden de torens precies andersom hebben gestaan dan zou dit minstens 14 procent meer windstroom hebben opgeleverd per jaar.

Ontwerpfouten

Het Bahrain World Trade Center werd in 2008 voltooid in de hoofdstad Manama in Bahrein. Het totale project kostte 150 miljoen dollar. Door middel van windtunnelmetingen en computersimulaties toont Blocken aan dat de torens in omgekeerde stand juist 14 procent méér windenergie per jaar op zouden leveren. Theoretisch gezien zou de jaarlijkse opbrengst zelfs tot 31 procent meer energie kunnen opwekken. Maar, zegt Blocken: “Constructief en financieel gezien is dit in de realiteit moeilijk haalbaar. Dat geldt wel voor het omgekeerd plaatsen van de toren.”

Strata-toren Londen

Volgens Blocken komen vergelijkbare ontwerpfouten ook bij andere, iconische gebouwen voor. Blocken: “Ook bij de Strata-toren in Londen zijn fouten gemaakt. De turbines draaien bijna nooit, en als ze draaien is het in de kantoren eronder onwerkbaar wegens teveel lawaai.”

Simulaties

tunnel1
Resultaten van de windsimulaties voor de twee configuraties van het Bahrain WTC. Links de situatie zoals het gebouw er nu bij staat, rechts de configuratie met de twee torens omgedraaid. Duidelijk is te zien dat op de plaats van de windturbines (de horizontale streep tussen de torens) op de rechterafbeelding de kleur veel roder is, wat duidt op een sterkere windstroom.

Open cursus

Het foutieve ontwerp van het Bahrain World Trade Center komt aan bod in de eerste MOOC (massive open online course) van de TU/e, die maandag 28 april van start is gegaan en zes weken duurt. In dit gratis online college met de titel Sports & Building Aerodynamics gaan internationale studenten zelf aan de slag met het toepassen van aerodynamica in gebouwen en sport.

Bron: Technische Universiteit Eindhoven