Datacenter draait in 2025 vooral op zonne-energie

Datacenter draait in 2025 vooral op zonne-energie

Op welke energiebronnen draait een datacenter anno 2025? Zonne-energie gaat in ieder geval een veel grotere rol spelen als energiebron. Dit blijkt uit een rapport ‘Data Center 2025’ van de Amerikaanse firma Emerson, specialist in infrastructuur voor datacenters.

Zonne-energie

Emerson heeft 800 managers uit de datacenter sector geënquêteerd. Zij verwachten dat het komende decennium er veel veranderingen voor datacenters te verwachten zijn. Zo voorspellen ze dat de energiedichtheid zal toenemen tot 52 kilowatt per ‘rack’ apparatuur. De laatste piek lag een decennium geleden op 6 kW en sindsdien redelijk stabiel gebleven. Deze verwacht groei in dichtheid lijkt tot fysieke veranderingen binnen het datacenter.

Datacenter in 2025

De vier hoofdconclusies uit het rapport:

  • Grote veranderingen in de manier waarop de energievoorziening van datacenters zijn geregeld. De rol van zonne-energie wordt groter.
  • Experts voorspellen dat twee derde van het dataverkeer wordt opgeslagen ‘in de cloud’. Het aandeel van de ‘cloud data’ is nu 46 procent, in 2017 zal dit aandeel zijn gegroeid naar 63 procent.
  • DCIM (Datacenter Infrastructure management) zal een grotere rol gaan spelen. Dit betekent dat beheers -, plannings – en monitoringsprocessen uit de IT en facility management steeds meer worden toegepast op datacenters.
  • De gemiddelde bezettingsgraad zal hoger zijn, wat in de praktijk moet leiden naar efficiëntere prestaties. De verwachte bezettingsgraden in 2025 zijn tussen de 60 en 70 procent. Nu varieert het van 6 tot 50 procent.

Vele smaken

Andy Lawrence, vice-president Datacenter Technologie en Eco-efficiënte IT bij 451 Research, zegt over het toekomstige datacenter: “In 2025 zijn er vele verschillende soorten datacenters. Vergelijk het met vervoer. Op de weg zien we  sportwagens, gezinsauto’s, bussen en vrachtwagens. Ze hebben verschillende soorten motoren, verschillende soorten stoelen en verschillende kenmerken in termen van energieverbruik en betrouwbaarheid. Deze zelfde trend gaan ze zien in de datacenter wereld. Dat zien we al en dat blijft zo.”

Lees hier het complete rapport ‘Data Center 2025’ (PDF).

Bron: Emerson