Warmtewet = meer rompslomp bij corporaties

Warmtewet = meer rompslomp bij corporaties

Met de nieuwe Warmtewet per 1 januari worden woningcorporaties gezien als energieleverancier. Volgens Aedes leidt dit in de praktijk tot administratieve en financiële rompslomp. De brancheorganisatie wil snel met minister Kamp van Economische Zaken om tafel om de knelpunten te verhelpen. Op Twitter regent het ook met klachten van opinieleiders en huurders.

Rompslomp

Tegen welke knelpunten lopen de corporaties aan?

  • Compensatieregeling: woningcorporaties worden als energieleverancier bij onderbreking van de levering van meer dan vier uur om financiële compensatie te betalen. Dit leidt tot grote compensaties voor kleine storingen en veel voorzorgsmaatregelen, aldus Aedes.
  • Servicekostenafrekening: de huurwetgeving en de Warmtenet sluiten op dit punt niet goed op elkaar aan.
  • Het is onduidelijk wat leveranciers als warmtekosten in rekening kunnen brengen.

Aedes wil snel duidelijkheid over de wijzigingen, omdat de eerste corporaties bezig zijn met de afrekening van de servicekosten waarop de Warmtewet al deels van toepassing is. Bovendien liggen de eerste claims voor compensatie bij corporaties. Binnenkort overlegt Aedes met het ministerie.

Leestip

Lees ook dit bericht naar aanleiding van vastgoedspecialist Local: “Minder inkomsten woningcorporaties door nieuwe Warmtewet”.

Twitter-reacties

Op Twitter wordt gereageerd op het nieuws.

Op de website van de brancheorganisatie staat binnenkort een update van de Handreiking Warmtewet voor corporaties te vinden. Deze verschijnt in de eerste helft van juni.

Bron: Aedes