Nul-op-de-meter = nog steeds een energierekening

Nul-op-de-meter = nog steeds een energierekening

Bouwer Dura Vermeer heeft in Rijswijk een woonwijk uit de grond gestampt met enkel nul-op-de-meter woningen. In veel persberichten wordt ‘nul-voor-de-meter’ gemarket als ‘geen energierekening’.  In de praktijk blijven de bewoners een vast bedrag voor energie betalen, vergelijkbaar met het huidige voorschotbedrag. Vanwege de nieuwste technieken zal het bedrag wel lager zijn.

Rijswijk Buiten

Het moet de ‘meest duurzame wijk van Nederland’ gaan worden: Rijswijk Buiten, gelegen in een voormalig glastuinbouwgebied tussen Rijswijk en Delft. In de komende tien jaar moeten er 3.000 woningen verrijzen. De eerste 240 huizen zijn al gereed. De gemeente Rijswijk wilde dat de woningen een energieprestatie coëfficiënt (epc-waarde) van ‘0’ werd behaald. De huidige norm in het Bouwbesluit is 0,6 voor nieuwbouwwoningen. Vanaf 2015 wordt de lat opgehoogd naar 0,4.

Epc=0

Welke technieken heeft de aannemer toegepast om een epc-waarde van 0 te bereiken?

  • Warmtepomp i.p.v. de conventionele CV-ketel
  • Warmteterugwinning uit douchewater
  • Ventilatie (met CO2-sensoren)
  • Zonnepanelen

In de wijk zelf wil men het autogebruik ontmoedigen en elektrische voertuigen stimuleren.

thumb_610x260_thumb_610x260_grafiek-jaarkosten-energie-rijwonigen

Nul-op-de-meter = energierekening

Helemaal zonder kosten is het niet. De bewoners betalen een vast bedrag per maand om te verwarmen, koelen, ventileren en het warme water.
Klimaatgarant garandeert vervolgens dat deze prijs voor 25 jaar vaststaat en alleen met CPI wordt geïndexeerd. Voor het onderhoud van de installatie, met name de warmtepomp en de zonnepanelen, wordt een maandelijks bedrag van 90 euro gevraagd.
Voor het gebruik van o.a. huishoudelijke apparaten wordt wel gebruik gemaakt van het openbare net. De initiatiefnemers gaan ervan uit dat de energieprijs blijft stijgen, waardoor de energielasten relatief lager gaan worden.

Van de opgeleverde 240 woningen zijn er inmiddels 203, terwijl op 23 een optie is genomen. De prijzen zijn vanaf 209 duizend euro.

Bron: persbericht Dura Vermeer