Amsterdam Klimaatfonds financiert WKO De Hallen

Amsterdam Klimaatfonds financiert WKO De Hallen

Het Amsterdams Klimaat en Energie Fonds (AKEF) gaat het WKO-systeem binnen het complex De Hallen financieren.  De Hallen is een voormalige tramremise in Amsterdam-West dat duurzaam wordt gerenoveerd.

Financiering WKO

Installateur Unica heeft het systeem geplaatst en gaat het bodemenergiesysteem de komende 30 jaar onderhouden. AKEF stopt 9 ton in het project, waarvan een deel binnen vier jaar wordt geherfinancierd. De deal maakt het mogelijk om meerdere WKO-systemen in Amsterdam te ontwikkelen.

Warmte en koude

De Hallen wordt een woon – en werkcomplex van meer dan 20.000 vierkante meter. Het WKO-systeem slaat warmte  in de zomer op en verwarmt hiermee in de winter het complex. In de winter wordt koude opgeslagen om in de zomer mee te koelen. Gemiddeld duurt het 1 tot 2 jaar om een dergelijk, complex systeem optimaal af te stemmen op de seizoenen. Volgens Unica wordt met deze techniek 50 procent bespaard op conventionele technieken zoals gasketels en koelsystemen.
Tramremise De Hallen is eigendom van de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft al gebruikers gestrikt zoals House of Denim, Vondel Hotels, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het fietsenbedrijf ReCycle. Ook komt er een bioscoop en een ‘foodcourt’.

AKEF en Unica willen vergelijkbare financieringen van WKO’s verder in de stad gaan toepassen.

Lees hier een casus dat Energievastgoed.nl over het project maakte: ‘WKO in gerenoveerde tramremise De Hallen’.

Bron: bewerking persbericht Unica