Video Vrijdag: Deze 10 innovaties staan op de PROVADA

Video Vrijdag: Deze 10 innovaties staan op de PROVADA

Tijdens de komende vastgoedbeurs PROVADA vindt ook de Duurzame Innovation Pitch plaats. De middag wordt georganiseerd door de Dutch Green Building Council (DGBC). De volgende producten en oplossingen zijn genomineerd om te komen pitchen.

Nominaties Duurzame Innovation Pitch

Uiteindelijk gaan 5 bedrijven daadwerkelijk pitchen tijdens de PROVADA. De volgende innovaties zijn genomineerd:

1. CO2 reducerende straatsteen
Dit is een straatsteen waarin pure olivijn is verwerkt. Het resultaat is een straatsteen die de CO2-emissie reduceert en terugdringt. Tevens wordt in combinatie met een waterpasserende voeg het hemelwater gefilterd en afgekoppeld hetgeen bijdraagt aan de vruchtbaarheid van de aarde.

Organisatie: Excluton BV

2. EasyBrick
EasyBrick is een groot formaat baksteen die de goede eigenschappen van een volle baksteen behoudt. De muur met EasyBrick bakstenen heeft de voordelen van een volle baksteenmuur- sterk, monoliet, goedkoop, onderhoudsvrij, niet milieubelastend plus het isolerende vermogen van een spouwmuur.

Organisatie: EasyBrick

3. Net-Works
Net-Works is een partnerschap tussen Interface, Zoological Society of London (ZSL) (een NGO) en garenfabrikant Aquafil om afgedankte visnetten in te zamelen en te gebruiken als grondstof voor tapijttegels. Het project helpt enerzijds het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in een aantal van ‘s werelds armste kustgemeenschappen verminderen, en anderzijds om het inkomen van deze mensen aan te vullen doordat zij een grondstofleverancier worden voor tapijttegels in samenwerking met een garenleverancier.

Organisatie: Interface

4. Colt ClimaTower
De Colt ClimaTower is een compacte microwarmtepomp voor het koelen en verwarmen en voor warm tapwaterbereiding. De pomp is ontwikkeld voor toepassing in hotels en heeft als doel een energiebesparing van 70-80% ten opzichte van conventionele systemen.

Organisatie: Colt International

5. DuurzaamVisueel.nl brengt meer in beeld
DuurzaamVisueel is een Nederlands georiënteerde complete (audio)visuele oplossing voor informatieweergave in duurzame gebouwen. De gecombineerde hardware/software installatie is specifiek ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Gebruikers kunnen op beeldschermen duurzame en allerlei andere informatie vertonen en eventueel ten gehore brengen. Dat kan op iedere denkbare plaats voor de juiste doelgroep op ieder gewenste plaats en moment.

Organisatie: Epatra

6. Climate Control Box
De Climate Control Box is een klein centraal regelkastje die is bestemd voor retailers. Het kastje regelt de complete installatie in een winkel. De Climate Control Box koppelt de losse componenten met een internetconnectie. Bijvoorbeeld: als de beveiliging ’s morgens is uitgeschakeld, dan wordt de verlichting, de ventilatie en het klimaatsysteem aangestuurd door de Climate Control Box.

Organisatie: Unica Ecopower

7. Effectief Duurzaam Verkavelen
Met de tool ‘Effectief Duurzaam Verkavelen’ kan tijdens het ontwerpen aan verkavelingsplannen in één oogopslag worden gezien wat de invloed is van de woningoriëntatie op de bouwkosten en de VON-prijs van de woning. Op deze manier wordt in een vroeg stadium van het ontwerpproces inzichtelijk welke invloed de oriëntatie van de verkaveling heeft op de noodzakelijke investeringskosten om aan de strengere EPC-norm te voldoen en daarmee op de bouw- en grondexploitatie.

Organisatie: IMOSS bureau voor stedebouw bv

8. Dakwaterscan
Deze innovatie is een product/dienstencombinatie waarbij de eco-afvoervertrager gecombineerd met de Dakwaterscan als reken/ontwerpmodule ingezet wordt bij binnenstedelijk waterbeheer. Schoon regenwater wordt gebruikt voor duurzame toepassingen zoals passieve koeling, (her)gebruik van schoon water, C02 reductie, fijnstofbinding en reductie van afvoerpieken in het riool.

Organisatie: BetonRestore bv

9. WarmteWinMuur
WarmteWinMuur is een innovatie waarmee gevels van gebouwen in een warmtebron veranderen. Zo ontstaat een comfortabel binnenklimaat, terwijl de energierekening van de gebruiker flink naar beneden gaat. Het flexibele verwarmingssysteem is geschikt voor nieuwbouw woningen, maar ook voor bijvoorbeeld zorginstellingen, onderwijsgebouwen, kinderdagverblijven en kantoorcomplexen.

Organisatie: Janssen de Jong Bouw

10. Solartable
Solartable is een tafel met een duurzaam RVS frame waarin een zonnepaneel dient als tafelblad. Dit paneel wekt (ook binnen) zonne-energie op die wordt opgeslagen in een grote geïntegreerde accu. De energie komt via 4 USB-poorten verwerkt in het blad weer beschikbaar om bijna alle telefoons, tablets en gadgets met een USB aansluiting weer op te laden.

Organisatie: H2innovations

Jury

De jury bestaat uit de volgende personen:

  • Annemijn Fokkelman, Sector Banker Bouw & Infra, ABN AMRO N.V.
  • Dietmar Werner, directeur VolkerWessels
  • Guus Berkhout, Fund Manager Triodos Vastgoedfonds
  • Hans Korbee, Programma-adviseur, RVO
  • Rene Savelsberg, Managing Director and CEO, Chrysalix SET
  • Rob van Hattum, Inhoudelijk Directeur Science Center NEMO/ Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie en eindredacteur Wetenschap VPRO (juryvoorzitter)
  • Wietse Walinga, Directeur Kennisplatform Duurzaam Gebouwd

De Duurzame Innovation Pitch vindt donderdag 5 juni tussen 15.30 – 16.30 uur plaats bij de stand van de ABN AMRO, hal 9, stand 7.

Bron: PROVADA