WKO-deal tussen Bouwinvest en Cofely

WKO-deal tussen Bouwinvest en Cofely

Vastgoedbelegger Bouwinvest laat technisch dienstverlener Cofely vijf warmte – en koudeopslagsystemen (WKO) beheren. Aanstaande donderdag tekenen beide partijen tijdens de vastgoedbeurs PROVADA hiervoor een tienjarig contract.

Quotes WKO-deal

Het betreft drie systemen in het Eenhoorngebied (woningen, kantoren en het CASA hotel) in Amsterdam-Oost, het WTC The Hague en een winkelcentrum met woningen in Zwolle. Cofely ook de exploitatie over. Guido Frenken, algemeen directeur van Cofely Energy Solutions: “Van de WKO-installaties in Nederland werkt 70 procent niet goed. Ze kunnen duurzamer en energie-efficiënter draaien. Cofely ontzorgt Bouwinvest en optimaliseert zijn installaties. De huurders zullen de voordelen merken op hun energienota en in het comfort in het gebouw”.
Bas Jochims, hoofd Asset Management Kantoren bij Bouwinvest zegt over de overeenkomst: “Veel beleggers worstelen met de vraag of een WKO-installatie een onderdeel is van het vastgoed. Bouwinvest ziet deze installaties als integraal onderdeel van de exploitatie van het vastgoed. Het beheer ervan moet dan wel optimaal gebeuren, door een professionele partij met een trackrecord. Want beheer is niet onze core business.”

Energieprestaties

Beide partijen hebben de ambitie om de energieprestaties binnen de gebouwen te verbeteren. Voor het WTC The Hague (Prinsenhof) zijn hier de eerste verkenningen gedaan. Met beter energieprestaties en een aangenamer comfort, zou de exploitatie ook verantwoorder moeten verlopen.

Interview

Bouwinvest is een van de grootste vermogensbeheerders van vastgoed voor institutionele beleggers in Nederland. Binnen de Nederlandse sectorfondsen is de grootste investeerder bpfBouw, het pensioenfonds van de bouwsector. Lees hier een interview dat Energievastgoed.nl had met Dick van Hal, bestuursvoorzitter van Bouwinvest: “Geen enkel nieuw winkelvastgoed er meer bij”.

Bron: Vastgoedmarkt
Foto: WTC The Hague