Leeuwendeel investeringen in energiebesparing naar gebouwen

Leeuwendeel investeringen in energiebesparing naar gebouwen

De investeringen in energiebesparende producten en diensten In 2012 worden geschat op 365 miljard dollar (268 miljard euro). Driekwart van deze toekomstige investeringen hebben betrekking op de gebouwde omgeving. Dit blijkt uit onderzoek van zakenbank HSBC, die haar uitspraken baseert op onderzoek van het Nederlandse adviesbureau Ecofys.

Gebouwde omgeving

Het gaat om 271 miljard dollar (bijna 200 miljard euro) aan investeringen in gebouwen. De overige investeringen hebben betrekking op besparingen in de maakindustrie (56 miljard dollar) en de transportsector (27 miljard dollar).
Een groot deel van de investeringen gaat naar isolerende maatregelen (driedubbele beglazing) en energie-efficiëntere verwarmingstechnieken. De verdeling nieuwbouw versus bestaande bouw is 113 miljard dollar tegenover 148 miljard dollar. Ook ging er meer kapitaal zitten in particuliere woningen in vergelijking met de commerciële sector (kantoren, ziekenhuizen etc.).
In onderstaande tabel zijn alle investeringen onderverdeeld in subcategorieën.
Schermopname (2)

Complete rapport

Bekijk op de website van HSBC het complete rapport (PDF, 28 pagina’s). In het rapport worden analyses van het Nederlandse adviesbureau Ecofys (onderdeel van de Eneco Groep) gebruikt. Deze analyses zijn eerder gepubliceerd in het rapport ‘Clean Economy, Living planet – the race to the top of Global clean energy technology manufacturing 2012′.

Bronnen: Ecofys / HSBC