Meer Rotterdamse woontorens aangesloten op Maaswaterkoude

Meer Rotterdamse woontorens aangesloten op Maaswaterkoude

Twee nog te bouwen woontorens ‘Boston’ en ‘Seattle’ aan de Rotterdamse Wilheminapier worden gekoeld met Maaswater. Projectontwikkelaars Bouwfonds en Synchroon, verenigd in de VOF Pier III, gaan de torens bouwen. Energiebedrijf Eneco legt het koudenet aan.

Maaswaterkoude

De koudecentrale ligt namelijk in het ernaast gelegen complex ‘New Orleans’, met 45 verdiepingen de hoogste woontoren van Nederland. De woningen worden gekoeld door een circuit van zuiver, koud water dat door de vloerverwarmingsleidingen stroomt. Dit gesloten circuit wordt gekoeld door Maaswater. De circuits zijn van elkaar gescheiden. Er loopt dus geen onhygiënisch Maaswater door de woningen.

‘De Rotterdam’

Ook ‘De Rotterdam’ heeft een eigen koudecentrale die in verbinding staat met de Maas. De capaciteit van deze centrale is vier keer zo hoog als die van ‘New Orleans’. Deze koudenetinstallatie is ook in bezit en beheer van Eneco. Het gebouw is qua oppervlakte het grootste gebouw van Nederland. Uiteindelijk moeten er zo’n tien gebouwen worden gekoeld met het Maaswater. ‘Boston’ en ‘Seattle’ worden in 2017 opgeleverd.

Restwarmte

‘De Rotterdam’ en ‘New Orleans’ worden overigens vanaf eind 2014  door Eneco ook van duurzame warmte voorzien; door restwarmte vanuit de AVR-afvalcentrale in Rozenburg. Ook ‘Boston’ en ‘Seattle’ zullen op dit net worden aangesloten.

Volgens Eneco wordt 50 procent aan CO2 bespaard ten opzichte van conventionele koeling.

800_seattlebostonhavenzijde

Andere gebouwen en wijken in Nederland die worden gekoeld met water:

  • Duindorp, Den Haag (gekoeld met Noordzeewater)
  • Zuidas Amsterdam (gekoeld met water uit de Nieuwe Meer, in beheer bij Nuon)
  • Passenger Terminal Amsterdam (IJwater)
  • Nieuw te realiseren woonwijk Houthaven, Amsterdam (IJwater)

Rendabel stedelijke gebieden

Het Planbureau voor de Leefomgeving pleitte in een studie van 2013 (PDF) al voor de inzet van warmte – en koudenetten in de gebouwde omgeving. Met rendabele warmte- en koudenetten van lokale warmtebronnen is een reductie van 10 tot 15 procent (4-6 megaton) van de CO uitstoot van de gebouwde omgeving mogelijk. Ze zijn vooral rendabel in stedelijke gebieden, getuige de onderstaande figuur uit de studie. Klik op het plaatje om te vergroten.

Schermopname (11)

Bron: persbericht Eneco