Video Vrijdag: Het enige LEED-stadion in Latijns-Amerika

Video Vrijdag: Het enige LEED-stadion in Latijns-Amerika

Het WK 2014 in Brazilië is begonnen. Hoe groen zijn de voetbalstadions in de speelsteden? De Castelão Arena in Fortaleza is als eerste stadion van Latijns-Amerika met een LEED certificatie.

WK 2014

In 1950 was het de laatste keer dat Brazilië gastheer was van een WK. Brazilie is het enige land dat vijf keer de WK-titel heeft gepakt. De twaalf voetbalstadions zijn of nieuw gebouwd of zijn gerenoveerd. De Castelão Arena in Fortaleza is zeer grondig gerenoveerd voor meer dan 250 miljoen dollar.

Moderne kathedraal

Het stadion, gebouwd in 1973, is geheel klaargestoomd voor de 21ste eeuw en heeft een capaciteit van ruim 64.000. Architect en stedenbouwkundige Ronald Werner van Vigliecca & Associates zegt: “Voetbalstadions zijn moderne kathedralen, dus de manier waarop ze zijn gebouwd moet als voorbeeld dienen. De arena is een symbool van de stad Fortaleza en een belangrijk deel van haar geschiedenis. We wilden iedereen het gevoel geven dat je door dezelfde oude stadion loopt.”

1

Duurzame maatregelen

Welke duurzame maatregelen zijn toegepast?

  • 92 procent van het gebruikte hout is FSC-gecertificeerd.
  • Een aanzienlijk deel van de 1900 parkeerplaatsen is gereserveerd voor voertuigen die een alternatieve brandstof, alsmede voertuigen waarmee men kan autodelen.
  • Het complete dak (387.500 vierkante meter) is behandeld met een reflecterend materiaal om zonnewarmte te verminderen.
  • Tijdens de bouw, werd 97 procent van het afval hergebruikt en gerecycled.

Video Vrijdag

In onderstaande video (in het Portugees) een impressie van de nieuwe Castelão Arena.

Bekijk in onderstaande video van de FIFA alle twaalf voetbalstadions van het WK.

Bronnen: Greensource Construction / FIFATV