Binnenklimaat Universiteitsbibliotheek Groningen wordt aangepakt

Binnenklimaat Universiteitsbibliotheek Groningen wordt aangepakt

De Universiteitsbibliotheek in Groningen wordt ingrijpend gerenoveerd. Onder meer het binnenklimaat wordt sterk verbeterd door een nieuw klimaatsysteem.

Universiteitsbibliotheek Groningen

De universiteitsbibliotheek bevindt zich in het centrum van Groningen – recht tegenover het Academiegebouw. Het huidige pand is in 1987 in gebruik genomen, maar inmiddels is het gebruik ervan zeer intensief toegenomen. In 2013 waren er zo’n 1,6 miljoen gebruikers in het gebouw. Tijdens tentamenperiode zitten er ongeveer 10.000 studenten per dag in het gebouw.

Binnenklimaat

Welke verbeteringen worden in het bestaande gebouwen uitgevoerd?

  • Binnenklimaat: toepassing van een nieuw klimaatsysteem (BaOpt) zorgt voor voldoende frisse lucht, een constante temperatuur en tegelijkertijd een fors lager energieverbruik.
  • Energiezuinigere verlichting (toepassing LED)
  • Meer intrede van natuurlijk daglicht
  • Toename werkplekken van 1700 naar 2200 werkplekken
  • Uitbreiding Wifi-netwerk, bij elke werkplek een stopcontact

Het huidige energielabel B wordt door deze maatregelen opgehoogd naar een A-label.

Monitoring resultaten

Het nieuwe ventilatiesysteem is inmiddels al geïnstalleerd. Facilitair manager Peter Hartman van de universiteit gaat – samen met installatiedeskundigen van ITN Assen, Kieback&Peter, DGMR en WHR – de resultaten zeer goed monitoren. “We hebben veel vertrouwen in dit nieuwe systeem. Maar dat willen we graag ook bewijzen voordat de overige etages van de UB voorzien worden van BaOpt,” aldus Hartman. “Daarom meten we op elk moment van de dag het zuurstofgehalte en de temperatuur. Hiermee zijn we voor de omschakeling al begonnen, zodat we de nieuwe situatie goed kunnen vergelijken met het traditionele systeem. De eerste resultaten zien er dan heel positief uit: een constantere temperatuur, goede luchtverspreiding, betere luchtverversing en een hoger zuurstofgehalte. En is ook nog energiezuiniger.”

Projectpartijen

Welke partijen zijn bij de renovatie betrokken?

  • BAM Techniek: werktuigbouwkundige en elektrotechnische renovatie
  • DAAD Architecten: Masterplan renovatie (PDF)
  • AG Architecten: ontwerp
  • DGMR / WHR: advies technische installaties

De renovatie op de begane grond start september 2014.

Bronnen: Rijksuniversiteit Groningen / persbericht BAM