Groen vastgoed de nieuwe norm in de VS

Groen vastgoed de nieuwe norm in de VS

Onderzoek van de Universiteit Maastricht wijst op substantiële groei van groene kantoorruimte in de VS over laatste tien jaren.

Volgens het persbericht van de universiteit is het totaal aan groen, commercieel vastgoed in de VS significant toegenomen sinds 2005. Dat blijkt uit de resultaten van de Green Building Adoption Index, een gezamenlijk project van de CBRE Group, ‘s werelds grootste service provider voor commercieel vastgoed, en de Universiteit Maastricht. In alle grote steden in de VS is een sterke toename te zien van groene vastgoedprojecten.

Energielabel sterke ‘driver’

Het toepassen van verschillende energie prestatie- en duurzaamheidsstandaarden in de VS is significant toegenomen sinds 2005. In die periode zijn de gebouwen met een Energy Star-label gegroeid tot 10% van de markt en het deel van de kantoren met een LEED-certificaat is vertienvoudigd, tot 5%. Gemeten naar oppervlakte beslaan kantoren met een LEED-certificaat nu in totaal bijna 20% van de totale ruimte in de 30 kantoormarkten die in het rapport zijn beoordeeld.

Top 3 groenst

De percentages van oppervlakte verduurzaamd vastgoed zijn fors. De top 3 van steden met het hoogste percentage aan groen commercieel vast goed:

  1. Minneapolis, 77%
  2. San Francisco, 67%
  3. Chigago, 62%

Cijfers van de Dutch Green Building Council laten zien dat inmiddels 3.7 miljoen vierkante meter nieuwbouw en ruim 1.8 miljoen vierkante meter aan bestaand commercieel vastgoed in Nederland gecertificeerd zijn (of zullen worden) middels het in Europa gangbare BREEAM label. Dat ligt nog ruim onder de 10% van het totaal.

Duurzaam meer dan een trend

Volgens het persbericht: “Dit is het eerste onderzoek dat de relevantie van groene certificering in de commerciele vastgoedmarkt in cijfers uitdrukt,” zei dr. Nils Kok, Associate Professor in Finance and Real Estate aan Universiteit Maastricht. “Hoewel we allemaal voorbeelden kennen van gebouwen met een LEED- of ander groen certificaat, zijn de resultaten die we hier presenteren bewijs van de enorme groei van duurzaamheidscertificering op de commerciele vastgoedmarkt. De studie laat zien dat groen de voornaamste trend is geworden in alle grote steden in de VS.”