Klimaat op kantoor scoort belabberd

Klimaat op kantoor scoort belabberd

Het meest ontevreden zijn kantoormedewerkers over de klimaatbeheersing en ventilatie op hun werk. “Te warm of te koud, lucht te droog” is de veelgehoorde klacht.

Wanneer kantoormedewerkers zelf een nieuwe werkomgeving zouden mogen kiezen, dan staat de klimaatbeheersing in de top 3 van keuzecriteria, na netheid/hygiëne en de ICT infrastructuur. Op de vierde plek staat de luchtkwaliteit als belangrijk criterium. Dit stelt Colliers International in de Office Review 2014. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met USP Marketing Consultancy en PropertyNL onder ruim 600 kantoormedewerkers.

Binnenklimaat krijgt slechtste cijfer

De vorige maand gepubliceerde Office Review is eerder aangehaald vanwege de onverwachte conclusie dat 40% van kantoormedewerkers het liefst een eigen, vaste werkplek (terug) krijgt. Lezen we het onderzoeksverslag dan blijkt er méér aan de hand, op kantoor. Zo scoort het binnenklimaat belabberd. Kes Brattinga, head of research van Colliers International Consultants: “Van alle genoemde verbeterpunten gaat maar liefst 34% over de klimaatbeheersing, temperatuur, ventilatie en luchtvochtigheid.” Bij de vraag naar verbeterpunten werden onder meer de volgende antwoorden gegeven:

  • “Het klimaat kan zeker verbeterd worden. De temperatuur is namelijk nooit helemaal naar wens. Ook de luchtvochtigheid zal sterk verbeterd moeten worden. Doordat het ventilatiesysteem niet goed functioneert, hangt er een relatief droge lucht.”
  • “Klimaatbeheersing. Soms is het veel te koud hier en soms heeeel erg warm. Ook is de lucht erg droog.”
  • “Meer koeling in voor- en naseizoen.”

Brattinga: “Het overgrote deel van de opmerking ging over klimaatbeheersing en temperatuur. Hierbij wordt vooral genoemd dat het te warm is of juist in de zomer, veel te koud.” Ook over ventilatie werden veel opmerkingen verzameld, zoals:

  • “Ventilatie. Wel aanvraag gedaan. Kan geen raam open. Deur mag niet open.”
  • “Het ventilatiesysteem moet veel beter afgesteld worden, zodat niet iedereen met een dikke trui aan zit in de zomer als het buiten warm is.”
  • “De lucht is erg droog.”

Uitkomst van het onderzoek laat zien dat hoe ouder de werknemer, des te belangrijker men de klimaatbeheersing vindt. Brattinga: “Zo staat de klimaatbeheersing slechts bij 23% van de jongeren (onder 35) als keuze-element voor een andere werklocatie, bij 32% in de midden categorie en bij 42% van de werknemers van 55 jaar en ouder. Tussen mannen/vrouwen en management/uitvoerend personeel is nauwelijks verschil.”

Energieverlies

Klachten over het binnenklimaat zijn geen uitzondering. Brattinga: “Wanneer je de resultaten goed bekijkt kun je wel concluderen dat binnen veel panden de klimaatregeling volgens de gebruikers niet op orde is.” Behalve oncomfortabel of mogelijk zelfs ongezond, een ontregeld gebouw beheersysteem verbruikt vaak veel meer energie dan nodig. Doordat stooklijnen en kloktijden niet optimaal zijn ingeregeld onstaat een structurele energieverspilling. Maar dat betreft weer ander onderzoek.

Lees meer op Colliers International
Bekijk hier de Office Review 2014