Structurele investering in zonnepanelen door Woonbron

Structurele investering in zonnepanelen door Woonbron

Wooncorporatie Woonbron gaat jaarlijks 3000 zonnepanelen installeren op bestaande woningen en zet daarmee een volgende stap met het verduurzamen van de woningvoorraad.

Afgelopen maandag werd de strategische samenwerking tussen Woonbron en Eneco beklonken, voor het plaatsen van zonnepanelen binnen het woningbezit van Woonbron. De intentie bestaat de komende tien jaren ieder jaar 3000 panelen te installeren. Dit staat te lezen in het persbericht van de woningcorporatie.

Strategie voor verduurzamen

De getekende overeenkomst is onderdeel van de strategie gericht op verduurzaming. Mark Bal, adviseur markt en beleid bij Woonbron: “Met deze afspraken onstaat een model waarmee we echt meters kunnen maken. Bij onderhoud en vastgoedsturing is nu jaarlijks budget ingepast voor het realiseren van de lokale opwekking.” Op vergelijkbare wijze is Woonbron vorig jaar al een strategische samenwerking aangegaan voor het jaarlijks plaatsen van 2000 HR CV-ketels. Het verbeteren van de energieprestatie van het bestaande vastgoed is voor Woonbron een doelstelling. Door de maatregelen wordt het energielabel van de woningen verbeterd.

Eneco leverancier panelen

De zonnepanelen worden geleverd door Eneco Zakelijk, die ook de plaatsing van de installatie en het onderhoud zal verzorgen. Voorts garandeert het bedrijf een goede werking en opbrengst. Het plan past in de missie “duurzame energie voor iedereen”. De omzet op panelen, installatie en onderhoud zal Eneco moeten afzetten tegen de afname van de opbrengst stroomlevering via het net. Reken zelf: een zonnepaneel van 1 m2 levert jaarlijks ongeveer 80 kWh. De leveringsprijs voor een kWh via het normale elektriciteitsnet bedraagt netto 6 tot 7 cent. Gijs Postma, manager ESCO woningcorporaties bij Eneco legt uit: “Wij geloven in een toekomst met duurzame energie en willen liever eerder dan later in deze verandering meegaan. Eneco transformeert zich daarom van energieproducent naar energiediensten leverancier.”

Geen sigaar uit eigen doos

Voor de plaatsing van zonnepanelen gaan bewoners een vergoeding betalen. Door een verbetering van het energielabel zou zelfs een huurverhoging mogelijk zijn. “De businesscase is zo ingericht dat de huurder financieel voordeel heeft,” vertelt Mark Bal van Woonbron. “Van iedere 100 euro opgewekte energie, gaat 35% naar de huurder.” Voor woningen met een ‘eigen’ dak en de panelen aangesloten achter de meter, is sprake van salderen. Voor appartementencomplexen, zoals het woongebouw getoond op de foto, wordt opgewekte stroom aangewend voor de collectieve voorzieningen als verlichting, ventilatie en liften. Dit zou de servicekosten kunnen terugdringen. “We schrijven de installaties in 10 jaren af. Alle revenuen komen terecht in een duurzaamheidspotje,” zegt Mark Bal.

Regelgedreven

De installatie op het dak van het woongebouw aan de Willem Dreeshof in Dordrecht (foto) telt 118 panelen. De omvang van zo’n installatie moet afgestemd worden op het direct kunnen aanwenden van opgewekte energie. Teruglevering is financieel niet gunstig. “Deze oplossingen zijn enigzins regelgedreven,” zegt Mark Bal, “en de mogelijkheden beperkt.” Met grotere installaties kan de postcoderoos toegepast worden (levering aan omwonenden, red.), “Maar met de postcoderoos loopt het nog niet lekker.”

Foto: Bram Poeth, Eneco Zakelijk (links) en Bert Wijbenga (voorzitter RvB Woonbron) op het dak van het woongebouw aan de Willem Dreeshof in Dordrecht. Rechts een deel van de 118 zonnepanelen die geplaatst zijn.

Ondertekening zonnepanelen Woonbron - Eneco - 14 juli 2014_2