ICT-knooppunt Amsterdam kan 90 procent energie besparen

ICT-knooppunt Amsterdam kan 90 procent energie besparen

Koop een nieuwe server en je kunt vier ‘oude’ servers aan de straat zetten. Zelfde capaciteit en veel lager energieverbruik. In ICT-knooppunt Amsterdam is zo 90 procent energiebesparing mogelijk.

Dat blijkt uit de studie Zervers, Zuinige Servers in opdracht van de gemeente Amsterdam. De gemeente wilde weten hoe de ICT-sector de CO2-uitstoot kan verminderen. Er zijn in de regio ongeveer 19.000 ICT-bedrijven actief. De sector is goed voor een omzet van € 18 mrd per jaar en biedt werk aan meer dan 96.000 mensen. De 40 datacentra zijn verantwoordelijk voor ongeveer 11 procent van de totale elektriciteitsvraag van Amsterdamse bedrijven.

Besparen op koeling

Door het sterk stijgende gebruik van datadiensten als Whatsapp en YouTube groeit ook het energieverbruik van de wereldwijde ICT-sector. Nu al is de uitstoot van alle datacenters bij elkaar te vergelijken met de mondiale luchtvaartindustrie. Enige verbetering is zichtbaar. Zo is het energieverbruik door koeling van serverruimtes al flink teruggebracht. Onder meer door zogeheten vrije koeling, die afhankelijk is van de buitentemperatuur. Dat scheelt zo’n 15 procent in het stroomverbruik per jaar. Vermoedelijk is die in 2016 al standaard.

Virtualisatie

Maar de grote besparingswinst zit in de ICT-apparatuur zelf, analyseert het rapport. De efficiëntie van de ICT-omgeving is afhankelijk van de apparatuur en hoe daarmee wordt gewerkt. De efficiëntie van dataverwerking en dataopslag verdubbelt iedere 1,6 jaar. Dat betekent dat één nieuwe server het werk van vier servers van iets meer dan drie jaar oud kan overnemen, tegen een kwart van de energiekosten. Daarnaast is het energieverbruik van een server vaak onnodig hoog. Systeembeheerders richten hun serverparken in op pieken in de vraag naar opslag- en rekenkracht, en dat liefst met een ruime marge. Servers staan zogezegd te wachten met het gaspedaal vol ingedrukt tot ze een opdracht krijgen. Deze lege capaciteit vraagt dan ook continu energie. Door middel van een techniek die virtualisatie heet kan de ongebruikte capaciteit alsnog worden benut.

Besparing

De Amsterdamse datacentra hebben een gezamenlijk energiegebruik van 460 miljoen kilowattuur per jaar. Een minimumbesparing van 66 procent op het energieverbruik zou alleen al in die regio ongeveer 300 miljoen kilowattuur per jaar schelen. De omvang van deze potentiële besparing dekt het energieverbruik van ongeveer 100.000 woningen.

Bron: duurzaam bedrijfsleven