“Inzicht is voorwaarde voor verbeteren energieprestatie”

“Inzicht is voorwaarde voor verbeteren energieprestatie”
EXPERTBIJDRAGE

Een voorwaarde om binnen te bestaande bouw te verduurzamen is inzicht. Inzicht in het gebouw of gebouwen wel te verstaan. Als je eenmaal een goed gebouwdossier hebt als facilitair manager is het slim nadenken wat eenvoudig, snel, financieel verantwoord, efficiënt en effectief aan te pakken is om de energieprestatie te verbeteren.

Dat is nogal logisch, zult u denken. En dat is het ook. Toch is mijn ervaring dat dit gebouwdossier meestal niet goed genóeg op orde is. Als BREEAM-assessor kom ik namelijk bij veel verschillende gebouwen over de vloer. Ik zie dan dat klanten het lastig vinden om de bewijslast te verzamelen die voor bijvoorbeeld een BREEAM-NL certificering nodig is.

Aan de drijfveren en ambitie van een klant geen gebrek. Maar inzicht in het gebouw is dan de bottleneck. Wat is het ‘laaghangend fruit’? Welke grootverbruikers zijn aan vervanging toe? Is er een deel van het gebouw dat niet of nauwelijks gebruikt, maar waar wel continu verwarmd, gekoeld, geventileerd en verlicht wordt? Welke dubbele contracten zijn er bijvoorbeeld? Vrij basale vragen. Maar essentieel als het gaat om het verbeteren van de energieprestatie.

Dus richt een gebouwdossier in met onder andere recente tekeningen, geldige contracten en beleidstukken. Maar ook met real-time gegevens zoals het continu energieverbruik op basis waarvan je kunt monitoren.

Kortom, ik roep alle facilitair managers op dit te doen. Verkrijg inzicht in je gebouw, zorg dat je gebouwdossier op orde is. Dan is het verbeteren van de energieprestatie inderdaad een kwestie van slim nadenken.

sannie verweij Sannie Verweij – Eigenaar en oprichter van www.gebouwinzicht.nl. Zelfstandig adviseur en gecertificeerd BREEAM-assessor met 9 assessments voltooid en nog eens 13 assessments lopende projecten. Als projectmanager vanaf de oprichting in 2008 tot 2012 werkzaam geweest bij het Dutch Green Building Council. In 2002 afgestudeerd als Bouwkundig Ingenieur aan de TU Delft.

Noot van de redactie:

In bestaande bouw kan de energieprestatie aanzienlijk verbeterd worden. Door het toepassen van energiemonitoring en het optimaliseren van gebouw beheersystemen is een energiebesparing mogelijk die kan oplopen tot wel 30%. De eerste stap kan gezet worden door het verkrijgen van inzicht en het (laten) opstellen van de energiebalans van het gebouw, de schil en de gebouwgebonden installaties. Op basis hiervan kan een verbeterplan opgesteld worden voor de energieprestatie, met afgewogen investeringsbeslissingen.

Over dit onderwerp organiseert Energie Media de cursusreeks “Energiebeheer Gebouwen”, waarvan de eerste twee delen ingaan op de energiebalans, het opsporen van besparingsmaatregelen en het toepassen van energiemonitoring. Bekijk het programma van de cursusreeks Energiebeheer Gebouwen.