Meerkosten BREEAM-NL nieuwbouw certificaat 3% per ster

Meerkosten BREEAM-NL nieuwbouw certificaat 3% per ster

Door laaghangend fruit te benutten zijn de meerkosten voor het BREEAM nieuwbouw certificaat te overzien; voor de eerste paar sterren zo’n 8 procent.

Dit zegt Loek Coerver van Rienks Bouwmanagement op de site van de Dutch Green Building Week. ‘Duurzame maatregelen verdienen zich terug’ is het veelgehoorde argument om met duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL aan de slag te gaan. Maar regelmatig wordt ook gesteld dat certificeren met BREEAM-NL best kostbaar is. Loek Coerver van Rienks Bouwmanagement raadt daarom aan om vroegtijdig en bij het laaghangend fruit te beginnen. Als BREEAM-NL Expert heeft Coerver dit in de praktijk gebracht bij de certificering van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Als eerste hogeschool van Nederland verwierf het AHK een BREEAM-NL Ontwerpcertificaat.

BREEAM sterren

Duurzaamheidsheidskeurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw bestaat uit een negental categorieën waarop een gebouw wordt beoordeeld. Deze categorieën zijn weer opgedeeld in verschillende credits; deelonderwerpen die punten opleveren. Samen vormt dat de BREEAM-NL score. De ene credit is ‘voordeliger’ te verdienen dan de ander. En alle credits dragen bij aan de duurzaamheid van een gebouw.

Management

De credit MAN 12 gaat over de levenscycluskostenanalyse. In het kort komt dit neer op het volgende: men berekent vooraf wat de meest voordelige ontwerpoplossingen zijn vanuit de invalshoek van de gehele levensduur van het gebouw. Bij het kiezen van de voordeligste oplossingen kunnen de toekomstige besparingen groot zijn, terwijl de kosten voor de berekeningen relatief zeer beperkt zijn, stelt Coerver. “Deze credit is het laaghangend fruit in optima forma en zou eigenlijk standaard in elk project toegepast moeten worden.”

Energie

Ook met de credit over energiebesparing (ENE 1) zijn punten te verdienen. Dit gaat over CO2 emissiereductie. “Van de te behalen 15 punten zijn de eerste 5 punten vrij eenvoudig te realiseren. Zeker als het gaat om een nieuwbouwproject”, vertelt Coerver. “De meerkosten zijn te overzien en bovendien zijn deze kosten gedurende de exploitatie terug te verdienen. De extra kosten voor het verzamelen van de bewijslast vallen mee. Dit komt omdat er gebruik kan worden gemaakt van de EPC berekeningen. En die moeten toch gemaakt worden.”

Overige categorieën

Voor transport, water, de toegepaste materialen, landgebruik, ecologie en het beperken van vervuiling zijn eveneens punten te scoren die weinig investering vragen, zichzelf terugverdienen of zelfs een besparing inhouden.

De kosten van BREEAM-NL

De BREEAM-NL methodiek omvat duurzaamheidsmaatregelen bovenop het bouwbesluit. Loek Coerver berekent: “Wanneer je goed en op tijd nadenkt over deze ‘eenvoudig’ te realiseren BREEAM-NL punten, kan een 1 of 2 sterren BREEAN-NL Nieuwbouw certificaat behaald worden tegen meerkosten van 3% respectievelijk 5%. Voor 3 sterren gaat het om een extra investering van 8%. Voor 4 sterren moet dieper in de buidel worden getast: 14%. Voor een 5 sterren BREEAM-NL certificaat zijn de eisen zo hoog, dat dit om een meerinvestering vraagt van in ieder geval 35%.” Volgens Coerver omvat de genoemde extra investering alle te maken extra kosten zoals de bouwkosten, de kosten voor het ontwerpteam, de kosten voor de BREEAM-NL Expert en Assessor en de kosten voor de DGBC. Uitgangspunt in alle gevallen is dat de BREEAM-NL eisen al vanaf het begin van het project worden meegenomen.

Dutch Green Building Council

De Dutch Green Building Council is blij met de doorrekening van Rienks Bouwmanagement. Maarten Dansen, operationeel manager van de Dutch Green Building Council laat weten: “Het is goed om al in een vroeg stadium met BREEAM-NL te beginnen. Door in eerste instantie te gaan voor het laaghangend fruit kies je voor verduurzaming én voor de financiële baten.”

Dutch Green Building Week

Ing. L. Coerver (Loek) is kostenadviseur bij Rienks Bouwmanagement. Hij is zowel BREEAM-NL Expert als Assessor. Op 25 september 2014 spreekt Loek Coerver tijdens Dutch Green Building Week in Amsterdam over het toepassen van laaghangend fruit bij de eerste BREEAM-NL gecertificeerde Hogeschool van Nederland, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

Lees het volledige artikel van M. Timmers hier.