Amstelveens kantoorgebouw met positieve energiebalans

Amstelveens kantoorgebouw met positieve energiebalans

Het gerenoveerde pand aan de Parelvisserslaan 1 in Amstelveen gaat meer energie produceren dan het eigen verbruik en heeft daarmee een positieve energiebalans.

Een letterlijk en figuurlijk opvallend project krijgt gestalte: kantoorgebouw Energie(k) van eigenaar Gideon Goudsmit gaat meer energie opleveren dan het zelft verbruikt. Met een hoge isolatiewaarde, energie efficiënte installaties en lokale opwekking van wind en zonne-energie wordt dit mogelijk gemaakt. Dankzij de aan de gevel gemonteerde, dunne film zonnepanelen, de stille windmolens op het dak en gevelbegroeing met klimplanten, wordt Energie(k) een opvallende verschijning aan het drukste kruispunt van Amstelveen. De renovatie zal voor komend voorjaar compleet zijn.

Groen gedreven

Het pand is zo’n vijfentwintig jaren geleden neergezet. Met 6.000 m2 biedt het ruimte aan kantoren, een showroom, werkplaats en parkeerkelder. Het is de verwachting dat het gebouw per jaar ongeveer 120.000 kWh terug zal leveren aan het energienet. Het gebouw levert niet alleen voldoende energie op voor het eigen gebruik van haar huurders maar levert genoeg energie om circa 40 eengezinswoningen van elektriciteit te voorzien. Eigenaar Goudsmit zegt groen gedreven te zijn en maakt met zijn energiepositieve gebouw een statement.

Businesscase

De lijst van maatregelen voor energie efficiëntie is lang en toegepaste materialen en technische installaties zijn niet goedkoop. Goudsmit: “Commercieel zou je dit niet moeten doen”. Volgens hem bedraagt de terugverdientijd van alle investeringen ruim 15 jaren. Als de levensduur een vergelijkbare termijn heeft, blijft er onder de streep weinig over. Goudsmit zeg: “Maar dat is niet waar het mij om gaat. Je moet het breder zien, want we moeten toe naar een groen energiebeheer.” Toch is een terugverdientijd van minder dan 20 jaren niet gek; bij stijgende kosten voor energie of belasting kan op termijn alsnog een interessante businesscase ontstaan. Teruglevering aan het net is weinig interessant: per kWh levert dit 6 tot 7 cent op.

Kom kijken

Goudsmit heeft al geïnteresseerde vastgoedeigenaren op bezoek gehad. “Kom kijken, het is de moeite waard,” zo moedigt hij iedereen aan die verduurzaming als uitdaging ziet. Hieronder een impressie van Energie(k) en een overzicht van een deel van de getroffen maatregelen voor energie efficiëntie.

energiek-amstelveen

Een greep uit de getroffen maatregelen:

  • Dunne film zonnepanelen op de gevels, deels ook als zonwering ingezet.
  • Hoog rendement ‘Bifacial’ zonnepanelen op het dak met witte, reflecterende bedekking
  • Windgeneratoren, compact en stil, op het dak
  • Isolerende folie op alle beglazing
  • Daktuin met sedum mossen
  • HR CV-ketels die alleen bij vorst in werking worden gezet
  • HR luchtbehandeling met warmte terugwinning, CO2 gestuurd
  • LED verlichting binnen en buiten, deels met bewegingsdetectie
  • Warmtepompboiler voor toiletgroepen met waterbesparende sensorkranen
  • Auto- en fietslaadpunten in de parkeergarage