Deal stroomversnelling koopwoningen vandaag van start

Deal stroomversnelling koopwoningen vandaag van start

Bouwbedrijven, makelaars, hypotheekverstrekkers, gemeenten, energiecoöperaties en renovatiewinkels sluiten vandaag in Den Haag – in aanwezigheid van minster Stef Blok en Prins Carlos Bourbon de Parme – een superdeal: de Deal Stroomversnelling Koopwoningen. Door deze Deal kunnen bouwbedrijven de komende jaren volop aan de slag met het installeren van nieuwe daken, zonnepanelen, nieuwe gevels, technische installaties met warmtepompen, keukens en badkamers. Deze Deal geeft honderdduizenden huiseigenaren de kans hun rijtjeswoning compleet en duurzaam te vernieuwen, van het geld dat zij normaal gesproken aan de energierekening kwijt zijn.

Tienduizenden banen erbij in bouwsector

In eerste instantie is de Deal bedoeld voor bijna 2 miljoen particuliere rijtjeswoningen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1980. Gemiddeld hebben deze slecht geïsoleerde huizen een energierekening van €175,- per maand. Door dit bedrag te gebruiken voor de aflossing van een speciaal hiervoor ontwikkelde energie-investeringsregeling, blijven de vaste uitgaven voor de huiseigenaren gelijk. Ivo Opstelten, programmaregisseur van de Deal Stroomversnelling Koopwoningen stelt: “Voor de bouw betekent deze Deal tienduizenden banen erbij. Het zijn wel andere banen dan gebruikelijk in de bouw. Want gezien de all-in prijs van €45.000,- per vernieuwing, kan de sector deze opdrachtenstroom het beste op een innovatieve, industriële manier aanpakken. Als 95% van het werk in fabrieken plaatsvindt en het werk op de bouwplaats maximaal 10 dagen duurt, valt er goed te verdienen.”

Vijftigduizend woningen per jaar

Na een pilot van honderd woningen, komen vanaf 2016 zo’n 50.000 koopwoningen per jaar – in totaal 1,8 miljoen – in aanmerking voor een total make-over. Het is de bedoeling dat de huiseigenaren vanaf 1 januari 2016 kant-en-klare renovatiepakketten kunnen kopen in speciale renovatiewinkels. Uit onderzoek blijkt dat 33% van de woningbezitters nu al grote belangstelling heeft voor het aanbod. Maar liefst 175 partijen zijn betrokken bij de Deal. Behalve de ondertekenaars heeft de Deal een bijzonder breed draagvlak. De Deal wordt ondersteund door het ministerie van BZK en provincies. De lijst van sympathisanten bestaat onder andere uit belangenverenigingen, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en toeleverende industrie.

Meer informatie op Energiesprong en www.stroomversnellingkoopwoningen.nl

Meer over de renovatiewinkels en renovatiepakketen is hier te vinden.