Mini luchtbehandelingskast voor gebouw renovatie wint ISSO Award

Mini luchtbehandelingskast voor gebouw renovatie wint ISSO Award

Voor renovatie van bestaande gebouwen en installaties, hebben Jaga en ClimaRad in co-creatie een decentrale LBK ontwikkeld, bekroond met de ISSO Award 2014. Dit melden beide bedrijven in een persbericht. Het winnende systeem verenigt de innovatieve technologieën van Jaga met de decentrale warmteterugwinning (WTW) van ClimaRad. Het resultaat is een toestel dat per ruimte zowel kan verwarmen als koelen, op hoge of lage temperatuur, decentraal de lucht ververst in de ruimte met warmteterugwinning en kan sturen op zowel CO2 als vochtigheid. Na een voorselectie door de jury hebben de ruim 200 aanwezigen van het ISSO najaarscongres de mini luchtbehandelingskast met grote meerderheid van stemmen als winnaar aangewezen.

Gebouwinstallatie zonder kanalen

De mini LBK Briza Fresh biedt veel potentie volgens de makers. “De markt vraagt om slimme oplossingen om bestaand vastgoed te renoveren of te transformeren tot duurzame en comfortabele gebouwen. Vooral in bestaand vastgoed is dit moeilijk op de klassieke manier te realiseren. De mini LBK Briza Fresh is een gebouwinstallatie zónder kanalen waardoor het aanpassen van bestaande gebouwen gemakkelijker is”, legt Hans Velten, Commercieel Directeur van ClimaRad uit. Dat maakt deze installatie bij uitstek geschikt voor toepassing in woningen, kantoren, hotels en zorggebouwen, waar veel renovatie gaande is en het binnenklimaat vaak te wensen over laat. Jaga en ClimaRad hebben eind september het eerste project met de Briza Fresh opgeleverd bij een hospice met 26 kamers. Binnenkort worden nog tien andere projecten afgerond.

Optimaal binnenklimaat

De mini LBK Briza Fresh is één compact systeem dat zes functies combineert. Het kan zowel verwarmen, koelen, ventileren, de binnenluchtkwaliteit regelen en de buitenlucht filteren als ook zorgen voor decentrale WTW. De basis wordt gevormd door een dynamische Low-H2O warmtewisselaar in combinatie met intelligente ventilatoren die de koeling en verwarming onmiddellijk door de ruimte verspreiden. Het systeem kan hierdoor zeer snel op temperatuurschommelingen reageren. De tegenstroom lucht/lucht warm­tewisselaar onttrekt warmte aan de afvoerlucht, voordat deze uit de ruimte wegstroomt. Deze warmte wordt over­gedragen aan de binnenkomende verse buitenlucht. Dit bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie en is bovendien uiterst comforta­bel. Het vermijdt koude luchtstromen die ontstaan door natuurlijke ventilatie en resulteert in een optimaal binnenklimaat.

Meer info op climarad.com.