Opmars slimme thermostaat Toon, Tado en Nest

Opmars slimme thermostaat Toon, Tado en Nest

De opmars van slimme thermostaten lijkt niet meer te stuiten. Toon, het slimme kastje van Eneco is sinds introductie in 2012 een succes en het bedrijf verwacht eind dit jaar de grens van 100.000 verkochte exemplaren te passeren. Deze maand introduceert Essent de Nest Learning Thermostat in Nederland. Nest werd bekend na overname door Google in januari van dit jaar. Tegelijk timmert het van oosprong Duitse Tado hard aan de weg en na marktintroductie in Oostenrijk en Zwitserland volgt nu de U.K.

Slimme thermostaat

Het basisidee van de zogenaamd ‘slimme’ thermostaat is dat deze anticipeert op het gedrag van de bewoner en patronen leert herkennen in het verwarmen (en koelen) van de woning. Daarnaast is een slimme thermostaat op afstand te bedienen en te koppelen aan andere systemen. Zo kan Toon gekoppeld worden aan Philips Hue ledverlichting, met eenvoudige bediening via smartphone en tablet. De slimme thermostaat verhoogt voor bewoners het comfort en kan bijdragen aan energiebesparing, dat zeggen althans de leveranciers. De mogelijkheid voor energiebesparing is interessant voor eigenaren en bewoners van o.a. wooncomplexen.

Nest Learning Thermostat

Essent is vanaf vandaag het eerste energiebedrijf in Nederland dat de ‘zelflerende’ Nest Learning Thermostat™ kan aanbieden. Dit meldt Essent deze week in een persbericht. De afgelopen weken zag Essent veel belangstelling voor de zelflerende thermostaat op haar preregistratie-website. Nest is een zelflerende thermostaat die niet geprogrammeerd hoeft te worden. Het apparaat volgt het dagelijkse gebruik en maakt daar een schema van dat na verloop van tijd steeds verfijnder wordt. Dankzij de ingebouwde sensoren weet de Nest Thermostat wanneer het huis leeg is, zodat de Nest Auto-Afwezig functie automatisch de temperatuur kan verlagen en op deze manier helpt om nog meer energie te besparen. De temperatuur kan bovendien worden ingesteld vanaf smartphones, tablets en pc’s.

(Big) Energy Data

De gegevens van de slimme thermostaat zijn, zeker in combinatie met andere data bronnen zoals de ‘slimme’ elektriciteitsmeter, een bron van informatie over energiebehoefte . Voor het verdelen van energie is deze informatie essentieel. Als na de thermostaat ook de vaatwasser en wasmachine aan internet gekoppeld worden, ontstaat de mogelijkheid energielevering vraaggestuurd te maken, zoals met Smart Grids de bedoeling is.

Energiebesparing

Eigenaren en bewoners van woningcomplexen en eengezinswoningen kunnen voordeel hebben van de slimme thermostaat. Zo is thermostaat Toon van Eneco in staat het actuele energieverbruik weer te geven en af te zetten tegen het ingeschatte jaarverbruik. Zelf het maken van een vergelijk met andere gebruikers is mogelijk. Dit verhoogt het energiebewustzijn en volgens Eneco zijn gebruikers van Toon zo’n 10% minder energie gaan verbruiken.

Privacy

De gegevens over het gedrag van de bewoners worden centraal opgeslagen. Dat geeft aanleiding voor vragen over privicy. Deze maand nog, verscheen een berichtje over Nest, dat eerder dit jaar werd overgenomen door Google, op NUtech. Gebruikers van Nest-producten kunnen kiezen om hun data niet met Nest te delen, maar alleen met het apparaat in hun huis. “We verkopen onze data niet en delen het niet met andere partijen zonder toestemming”, zegt Europees directeur Lionel Paillet stellig. “Onze voorwaarden zijn niet gewijzigd en verschillen van die van Google.” Concurrent Tado, die deze zomer 10 miljoen ophaalde bij haar investeerders om te kunnen groeien, vertelt niets over data-opslag en privacy. Maar dit bedrijf staat nog op zichzelf.

Meer informatie: Over Toon van EnecoNest van Essent en Tado