Energiebeurs: SMA Benelux wint Spirit of Innovation Award

Energiebeurs: SMA Benelux wint Spirit of Innovation Award

De zonne-energieomvormer met de naam Sunny Boy 3600/5000 Smart Energy van SMA Benelux is de winnaar van de Spirit of Innovation Award 2014. De prijs werd uitgereikt op de vakbeurs Energie die plaatsvindt van 7 tot en met 9 oktober in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

Niet terugleveren maar bewaren

Het gaat om een zonne-energieomvormer van 3,6 kW of 5 kW met een geïntegreerde Li-ionbatterij van 2 kWh en geïntegreerd batterijbeheer. De jury noemt het product innovatief en ‘Een belangrijke oplossing voor dé uitdaging van dit moment namelijk de opslag van duurzame energie. ’Het is het eerste product waarbij een omvormer, batterijbeheerder en batterij geïntegreerd is in één toestel. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Op momenten dat meer energie wordt opgewekt dan wordt verbruikt, zorgt het geïntegreerd batterijbeheer ervoor dat het overschot aan energie opgeslagen wordt in de batterij. Wanneer meer energie nodig is maakt de Sunny Boy eerst gebruik van de energie uit de batterij voordat stroom uit het net wordt afgenomen. Zo wordt het elektriciteitsnet minder belast.

“Onze omvormer met geïntegreerde batterij is eenvoudig te installeren, heeft een lange levensduur, zorgt voor een verminderd gebruik van het extern elektriciteitsnet en optimaliseert het gebruik van de eigen opgewekte zonnestroom”, aldus een woordvoerder van SMA Benelux. “Een zonnestroominstallatie met opslag wordt zo eenvoudiger en brengt minder kosten met zich mee. Dit maakt een dergelijk systeem meer toegankelijk voor eindklanten. Zonnestroominstallaties met opslag maken eindklanten meer onafhankelijk en belasten minder het elektriciteitsnet.”

Off the grid

De woordvoerder geeft aan dat de Sunny Boy is ontwikkeld voor mensen die een stap verder willen gaan dan een ‘basis’ zonnestroominstallatie door energieopslag toe te voegen. “De energieomvormer is de ideale keuze voor mensen die hun zelfstandigheid willen verhogen. Het is ook een goede oplossing om het verbruik van de eigen opgewekte zonnestroom te verhogen. Vooral interessant wanneer in de toekomst salderen wegvalt.” Het bedrijf gaat de mediacheque ter waarde van 5000 euro gebruiken om het product in de markt te zetten en zonnestroom te blijven promoten in Nederland. “De gehele omslag naar meer duurzame energieopwekking is enkel mogelijk met ook zonnestroom en daar hoort decentrale opslag ook bij.” Meer informatie over de Sunny Boy is hier te vinden.

Rekensom

Particulieren en zakelijk kleinverbruik mogen salderen en met de opgewekte stroom de ingekochte elektriciteit wegstrepen. Maar de salderingregels gaan veranderen (2017) en de toekomst is onduidelijk. Terugleveren aan het net levert minder op dan de prijs die voor ingekochte stroom wordt betaald. Het aanwenden van alle opgewekte stroom voor eigen gebruik kan financieel gunstig uitpakken.