Hoofdkantoor 3M geopend, met energie prestatiecontract

Hoofdkantoor 3M geopend, met energie prestatiecontract

Het nieuwe hoofdkantoor van 3M in Delft is een jaar na de start van de bouw vorige week geopend, voorzien van een WKO mèt energie prestatiecontract. Het ronde gebouw met een opvallende gevel van koud gebogen glas, werd eerder gewaardeerd met BREEAM ‘very good’.

Het gebouw meet ca. 4950 m2 en bevat kantoorruimten, laboratoria, een restaurant en het ‘Innovation Center’, waar jaarlijks 3000 gasten ontvangen kunnen worden. 3M heeft tal van eigen innovatiess in het nieuwe kantoor verwerkt. Voor lichttechnologie, filtertechniek, decoratieve folie, maar ook de verlijmingstechnologie van de glaspanelen, zijn eigen producten toegepast.

WKO-installatie in energie prestatiecontract

Voor verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp met WKO. Wolter en Dros leverden hiervoor een zelf ontwikkelde installatie, gekoppeld aan een systeem voor monitoring, in opdracht van Suenso (onderdeel van TU Delft). Deze installatie is in juli al in gebruik genomen. Het geheel is ondergebracht in een energie prestatiecontract, waarbij Wolter en Dros het onderhoud en beheer uitvoert en een prestatie niveau garandeert voor de periode van 15 jaren.

Op de website van 3M is een video te zien van het nieuwe hoofdkantoor.