Vragen over LED? Vraag het de expert

Vragen over LED? Vraag het de expert

“Is LED een goed alternatief voor conventionele TL-armaturen (met VSA)?”

Deze vraag stelde P. Meijer. Aanvullend wilde hij weten: “Is LED (tenminste de 120 lm/watt buizen) volgens u ook al een goed alternatief voor HF-FL-armaturen (met E-VSA)?”

Hier het antwoord van onze expert Dick van Riel:

Of een Led tube met een rendement van 120Lm/watt een goed alternatief is voor HF TLD met ca. 90Lm/watt is niet zondermeer te zeggen. Een 5ft/58W HF lamp verbruikt ca. 58W systeemvermogen, met een lichtopbrengst van ca. 5200Lm. Een LED tube met dezelfde lichtopbrengst vereist bij 120Lm/watt een LED tube van ca. 43W. De besparing in watts is dan ca. 25%.

Echter op dit moment is het vermogen van de 5ft LED tubes in de markt ca. 27W. De besparing is dan ruim 50%, echter de lichtopbrengst is dan bij 120Lm/watt ca. 3240Lm. Dit is ca. 38% minder dan bij de 58W HF TLD lamp.

De besparing bij de LED tube gaat dus ten koste van de lichtopbrengst. Echter het lux niveau kan afhankelijk van het toegepaste armatuur wel weer ca. 30% hoger zijn. De LOR (Light Output Ratio) van de LED-buis is meestal ca. 90% tot 95%, die van een gemiddelde HF armatuur ca. 70%–75%. Verder kan de applicatie temperatuur een belangrijke rol spelen in de lichtopbrengst van de TLD en LED tube. Denk bv. aan toepassing in een koelcel waar de LED tube weer veel beter presteert.

Conclusie: Er valt energie te besparen bij vervanging van HF TLD naar een LED tube. Echter de applicatie bepaalt of vervanging zinvol is.