Renovatie actie TL-verlichting Natuur & Milieu

Renovatie actie TL-verlichting Natuur & Milieu

Volgens stichting Natuur & Milieu lopen bedrijven en kantoren jaarlijks 725 miljoen euro mis door het gebruik van verouderde TL-verlichting. De actie ‘Nederland kiest voor nieuw licht op de zaak’ richt zich op het vernieuwen van de naar schatting 25 miljoen ouderwetse TL-armaturen, van het type T8. In de armaturen zitten meestel 2 T8 TL-buizen. Doel is in één jaar tijd 100.000 armaturen te laten vervangen door een moderne, energiezuinige variant.

Een TL- armatuur met T8 buizen verbruikt veel meer energie als de moderne T5-variant. Het type verouderde TL-verlichting is te herkennen aan het knipperen bij het aanzetten. T5 met elektronische voorschakeling knippert niet en is zo’n 30% zuiniger met elektriciteit. Bij vervanging kan gekozen worden het bestaande armatuur aan te passen (starter en voorschakelapparaat) of het gehele armatuur te vervangen. Soms is het laatste een betere optie, in verband met de lichtopbrengst van een nieuw armatuur met spiegel.

Besparing op energie en onderhoud

Het vervangen van verouderde TL-armaturen en lampen levert direct een energiebesparing op. Maar afhankelijk van de ruimte waarin de verlichting wordt toegepast, kan de besparing op onderhoud en vervanging ook aardig oplopen. Een T5 lamp heeft veel langere levensduur dan de conventionele buis. Bij een overstap van T8 naar T5 zal per armatuur de besparing op elektricteit zo’n 30 W bedragen. De verdere rekensom is geheel afhankelijk van de omstandigheden. Is de eigenaar van de lamp groot- of kleinzakelijk verbruiker, om hoeveel branduren gaat het, welke eisen bestaat ten aanzien van lichtopbrengst en op welke wijze is onderhoud en vervanging geregeld. Bij het maken van deze rekensom kan gelijk gekeken worden naar LED, met een hogere investering, maar nog lager elektriciteitsverbruik.

Investeringsaftrek

Energiezuinige verlichting staat genoemd op de ‘maatregelenlijst‘ voor de energie investerings aftrek (EIA). In praktijk komt dit neer op een fiscale korting van ongeveer 10% op de investering. Daarnaast past de investering in de verplichtingen van het Activiteitenbesluit, dat maatregelen voor energiebesparing verplicht stelt zodra deze zich binnen vijf jaren terugverdienen. Vervangen van TL8 geeft terugverdientijden tussen de 2 en 5  jaren.

Praktijkcases

Het bericht van Natuur & Milieu geeft mooie voorbeelden: “De RAI verving 7500 lichtbakken, bespaart nu jaarlijks € 150.000 en 1.000 ton CO2 en heeft de investering binnen 4 jaar terug verdiend. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu verdient de investering zelfs in 2,5 jaar terug. Een Nijmeegse parkeergarage, het Eindhovense stadhuis, het Haags Gemeentemuseum, ze pasten hun verlichting aan en besparen nu elk jaar tienduizenden euro’s. Ook zorginstellingen kunnen hun lichtrekening eenvoudig met bijna de helft terugbrengen”.

Samenwerking

Stichting Natuur & Milieu werkt voor de actie samen met GreenFox en eneco. Organisaties die meer willen weten of zich willen aanmelden voor de actie kunnen naar www.nieuwlichtopdezaak.nl gaan. Bedrijven die overwegen hun verlichting aan te passen kunnen natuurlijk ook bij hun huis-installateur terecht.