BNA: Architect draagt bij aan lagere energierekening

BNA: Architect draagt bij aan lagere energierekening

BNA heeft in samenwerking met Joost Hovenier Architectuur een studie gedaan naar de vraag hoe architectuur bij kan dragen aan energiezuiniger wonen. “Deze zogenoemde verkenning ‘Energiebesparing met de plattegrond’ toont aan dat de architect naast de installateur toegevoegde waarde heeft als het gaat om een lagere energierekening”, aldus BNA.

Studie

Het vertrekpunt van de studie was de indeling van de woningplattegrond. Vroeger had een woning een warmtebron, geplaatst in het hart van de woning. Hier bevonden zich de woonkamer en de eettafel. Functies die minder warmte nodig hadden, lagen verder weg van de warmtebron. Volgens BNA worden vandaag de dag alle vertrekken van een woning tot de zelfde temperatuur verwarmd, terwijl dat misschien niet nodig, en energietechnisch niet zinvol is. Ook wordt in de studie aandacht besteed aan lichtinval.

Conclusie

De conclusie van de studie was onder andere dat het tijd is om het ideaal van de woning met
overal een optimaal en gelijkwaardig binnenklimaat los te laten. “De plattegrond is een belangrijke schakel in de duurzaamheid van het gebouw, zowel in flexibiliteit als in ruimtelijkheid. Een woning kan verschillende atmosferen toelaten: extravert, introvert, licht, donker, koud, warm. Het klimaat hoeft niet buiten te worden gesloten, sterker nog: het is beter als het huis het klimaat juist omarmt”, aldus Joost Hovenier.

Lees de volledige conclusie hier.

Bron: BNA.