Nieuwbouw Brede Bossche School scoort EPG van 0,218

Nieuwbouw Brede Bossche School scoort EPG van 0,218

Vandaag krijgt de gemeente ‘s-Hertogenbosch de sleutel overhandigd van de nieuwe Brede Bossche School Boschveld, uit handen van projectontwikkelaar Janssen de Jong. Het moderne en multifunctionele gebouw krijgt het energielabel A+++.

Met een oppervlak van 3.000 m2 biedt het gebouw ruimte aan 700 gebruikers. Het gebouw omvat naast de basisschool ook een wijkcentrum, bibliotheek, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf. Volgens het persbericht van Janssen de Jong Projectontwikkeling uit Son en Breughel kunnen kinderen, leraren, buurtbewoners en de andere gebruikers binnenkort leren en werken in een comfortabel gebouw met een gezond binnenklimaat. “Ventilatie, werktemperatuur, verlichting en akoestiek van de school voldoen aan de norm voor ‘Frisse Scholen’ klasse B van Agentschap NL. Bovendien verbruikt het gebouw maar liefst 80% minder energie dan de wettelijke norm en krijgt de school energielabel A+++ (drie plussen). Dat alles maakt de Brede Bossche School Boschveld tot een van de meest duurzame scholen van Nederland,” zo zegt het bedrijf.

EPG

Het minimale energieverbruik van de Brede Bossche School is te danken aan de gevel- en dakisolatie, de lage temperatuurverwarming en de CO2-gestuurde ventilatie met warmte terugwinning, in combinatie met zonwering en zonnepanelen. Volgens de energie prestatienorm gebouwen (EPG) scoort het gebouw zeer goed. Emiel van Riel, conceptontwikkelaar van Janssen de Jong, noemt een epc van 0,218. Het energieverbruik wordt ingeschat op 430 MJ/m2. Het landelijke cijfer voor schoolgebouwen ligt op ongeveer het dubbele. De praktijk moet uitwijzen of dit gehaald gaat worden. Schoolgebouwen met een lage epc zijn veelal zeer goed geïsoleerd. Dat kan ook nadelig uitpakken: de warmte geproduceerd door de leerlingen zal afgevoerd moeten worden en dat kan dan alleen via de mechanische ventilatie. In praktijk kan dit tot een hoger stroomverbruik leiden dan beoogd.

Wel DBFM, geen O

De Brede Bossche School is als Design, Build & Maintain-opdracht door de gemeente ’s-Hertogenbosch aanbesteed. Het beheer (“operate”) is niet in een energie prestatie contract ondergebracht. Janssen de Jong Projectontwikkeling (Son en Breugel), Kuin & Kuin Architecten (’s-Hertogenbosch), Landstra Bureau voor bouwfysica (Arnhem), Lamers & Visser bouwtechnieken (St. Agatha), Van Panhuis Installatietechniek (Hoogeveen) en Janssen de Jong Bouw Zuid (Eindhoven) ontwikkelden en realiseerden de school.

(Image: Janssen de Jong)