Green Tech ebm-papst Benelux scoort energielabel A++++

Green Tech ebm-papst Benelux scoort energielabel A++++

Het verkoopkantoor en distributiecentrum van ‘green tech’ ventilatorenfabrikant ebm-papst uit Beek en Donk krijgt energielabel A++++ toegekend voor de in gebruik genomen nieuwbouw. Het complex en de installaties is onder regie van ebm-papst tot stand gekomen.

De ebm-papst Group is een Duitse fabrikant van ventilatoren en motoren. Het verkoopkantoor en distributiecentrum voor de Benelux is gevestigd in Beek en Donk en is vorige maand opgeleverd. Om de hoge energieprestatie te bereiken zijn meerdere maatregelen genomen, voor de schil van het gebouw, maar vooral de installaties. Het bedrijf wil uitblinken in ‘Green Tech’ en heeft nu, naast een innovatief programma van vooral ventilatoren, ook een Green Tech kantoorgebouw met distributiecentrum.

Laatste techniek voor energie efficiëntie

Bij de bouw van het pand op 8000 m2 grond zijn milieuvriendelijke materialen gebruikt en is gekozen voor een hoge isolatiewaarde. Zo is het dak in beton uitgevoerd om de warmte instraling te beperken. De gevelbeglazing bestaat uit HR+++ glas en met de oriëntatie van het pand is rekening gehouden. De ventilatie en luchtbehandeling is voorzien van traploos regelbare gelijkstroom ventilatoren van eigen makelij. De ventilatie is per ruimte vraaggestuurd op basis van CO2 gehalte, temperatuur en aanwezigheid. De ventilatiekanalen zijn extra groot gekozen, om voor het transport van lucht het vermogen te kunnen beperken. Het verwarmingssysteem is een combinatie van laagtemperatuur vloerverwaming met een warmtepomp en een open bron met traploos geregelde bronpompen. Voor ongewoon koude perioden is een kleine CV HR ketel toegevoegd.

LED-verlichting

Alle verlichting in en om het pand is uitgevoerd met LED. Gekozen is voor aanwezigheidsdetectie in kantoren en voor het automatisch dimmen in het magazijn en distributiecentrum. Daarnaast is het 3000 m2 grote magazijn voorzien van daglichtstraten, om van buitenlicht maximaal gebruik te maken. Bovenop het platte dak zorgen 108 zonnepanelen, samen goed voor 30 kWp, voor een geschatte jaarlijkse opbrengst van 26.000 kWh. De footprint van het gebouw is klein; volgens het energielabel is het energieverbruik beperkt tot 164,5 MJ/m2 en een CO2 uitstoot van 10,1 kg/m2. Het elektriciteitsverbruik bedraagt slechts 17,8 kW/m2.

Samenwerking

Het gebouw is tot stand gekomen onder regie van ebm-papst, in nauwe samenwerking met Joost Buijs Architecten, GBA Bouwbegeleiding en Advies, Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders. Gebroeders van Herpen was de aannemer en Elektro Vogels verzorgde de elektrische- en verlichtingsinstallaties.