Nieuwe eis EPC maakt zonnepanelen bij bouwers favoriet

Nieuwe eis EPC maakt zonnepanelen bij bouwers favoriet

De energieprestatiecoëfficient (epc) gaat per 1 januari omlaag van 0,6 naar 0,4. Om aan de nieuwe eis van een energieprestatiecoëfficient (epc) van 0,4 of lager te voldoen, kiezen bouwers massaal voor zonnepanelen.

Cobouw sprak met Harm Valk, voorzitter van de normsubcommisie EPG, Valk waarschuwt voor financiële risico’s. Doordat bouwers massaal kiezen voor zonnepanelen krijgt de optimalisatie van het casco te weinig aandacht.

Beperking tot zonnepanelen

Volgens Valk is er een te grote focus op zonnepanelen. Dit brengt volgens hem toekomstige financiële risico’s met zich mee: “In Duitsland zie je nu al een overschot aan elektriciteit in de zomer. In Nederland dreigt het ook die kant op te gaan. Het gevolg daarvan kan zijn dat bewoners met zonnecellen zich nu rijk rekenen, terwijl de energie die ze opwekken in de toekomst misschien wel veel minder euro’s oplevert.”

Nieuwe methode epc

“In 2020 moeten alle nieuwe woningen een epc-score van ongeveer 0 hebben.Met de huidige bepalingsmethode is dat niet haalbaar, menen deskundigen. Daarom wordt er hard gewerkt aan een nieuwe. Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs verwacht dat de nieuwe bepalingsmethode in 2017 klaar is voor gebruik. “Wat er aan de huidige mankeert? Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen besparen en opwekken. Ik verwoord dat altijd als volgt: bouwkundigen hebben zich de kaas van het brood laten eten door installateurs. Maar ik ben niet alleen maar negatief over de huidige methode. Dankzij de installatiedrift heeft er ook veel innovatie plaatsgevonden.”, aldus Valk op de website van Cobouw.

Verder lezen

Geïnteresseerden kunnen het gehele artikel verder lezen op Cobouw, hiervoor is inloggen op de site wel vereist.

Bron: Cobouw