ABN AMRO: Effectief aan de slag met circulariteit

ABN AMRO: Effectief aan de slag met circulariteit

In een onderzoek van ABN AMRO en Circle Economy naar circulair bouwen komen vier voorwaarden voor verandering naar voren. Volgens ABN AMRO liggen er verschillende kansen voor de sector om circulair te worden. “Sommige zijn ingrijpend, maar nu al uitvoerbaar. Bovendien leveren ze direct resultaat op”, aldus ABN AMRO. In het rapport vormt het Bullitt Centre in Seattle een voorbeeld dat circulair bouwen nu al mogelijk is

De impact in de gebruiksfase reduceren

Volgens het rapport heeft de gebruiksfase de grootste impact. Daarbij zou het vooral gaan om energieverbruik, de gebouwde omgeving zou verantwoordelijk zijn voor ongeveer 45% van het totale energieverbruik in Nederland. Dit heeft te maken met de gemiddelde energieprestatie, op dit moment zou ongeveer 86% hiervan onder energielabel B liggen. Als deze impact gereduceerd zou worden ligt daar volgens het rapport een belangrijke kans voor de sector.

Bestaande gebouwen en infrastructuur optimaliseren

Leegstand is volgens het rapport op dit moment de grootste inefficiëntie in de sector. “Hierbij is het van belang om renovatie en refurbishment prioriteit te geven boven nieuwbouw, en om voor bestaande gebouwen creatievere oplossingen te introduceren”, aldus ABN AMRO. Meer aanbod creëren is dus niet altijd de oplossing.

Circulaire gebouwen ontwerpen

“Circulair ontwerpen betekent een gebouw (of infrastructuur) zodanig ontwerpen dat het wordt opgebouwd uit demontabele componenten of onderdelen. Denk aan façades, ramen, deuren, vloeren en constructieve elementen. De grondstoffen hiervoor moeten bovendien makkelijk hoogwaardig kunnen worden gerecycled. Wanneer je vervolgens de uiterlijke, architectonische kenmerken loskoppelt van de constructieve structuur, verhoogt dit ook het aanpassingsvermogen van het gebouw”, aldus ABN AMRO.

Circulaire materialen kiezen

Door voor circulaire bouwmaterialen te kiezen, zouden er zo min mogelijk negatieve effecten op het milieu zijn. Volgens het rapport zou bewuste materiaalkeuze de levenscyclus-impact verlagen, de levensduur van materialen verlengen en de bruikbaarheid ervan te vergroten. Daarnaast zou het gebruik van circulaire bouwmaterialen ook geld besparen.

Bullitt Centre

Volgens het rapport laat het Bullitt Centre in Seattle zien dat een zelfvoorzienend kantoorgebouw commercieel haalbaar is. Het zes verdiepingen tellende gebouw heeft een oppervlakte van 4.600 m² en staat bekend als een van de duurzaamste gebouwen ter wereld.

Lees hier het volledige rapport.

Bron: ABN AMRO.