Cofely: “15% per m2 energie besparen is realistisch”

Cofely: “15% per m2 energie besparen is realistisch”
PARTNERBIJDRAGE

Guido Frenken, algemeen directeur Cofely West Nederland & Energy Solutions predikt een integrale aanpak voor technisch gebouwbeheer. “15 procent per m2 besparen en comfort verhogen is realistisch. We kunnen rustig stellen dat de vastgoedwereld kapitaal verspilt en gebruikers benadeeld met inefficiënte energiesystemen.”

Installaties functioneren inefficiënt

De gebouwgebonden installaties in de bestaande utiliteitsbouw functioneren in veel gevallen ver onder de maat. “Bij de bouw van de vastgoed wordt niet nagedacht over het functioneren, de afstelling en het onderhoud van energie-installaties. Er is geen aandacht voor de total cost of ownership en integraal denken. Energiekosten zijn onnodig hoog en het realiseren van verduurzaming door energie-installaties komt hierdoor niet van de grond.”
Uitgaande van een typische energiezuinige energierekening van 15 euro per m2 ziet Cofely potentie om nog 20 procent te besparen door middel van een integrale aanpak. Een aanzienlijke winst op de hoge energierekening.

Klachtgedreven onderhoud

Gebrek aan preventief onderhoud is een oorzaak van de slechte energieprestatie. Maar ook de eigenaar of gebruiker is daar debet aan. Om de kosten voor service en onderhoud te beperken, ontstaat ‘klachtgedreven’ onderhoud. Is het aan de noordgevel in een winter te koud, dan komt de installateur de klacht verhelpen. Met het gevolg dat in het vroege voorjaar de zuidkant van het gebouw veel te warm wordt. “Als een gebouw een energielabel heeft, zegt dat niets over de werkelijke energieprestatie,” zegt Guido Frenken. “Een ‘operationeel label’ zou de echte prestatie kunnen laten zien. Maar daar zit dan een heel groot verschil tussen.”

WKO vaak de dupe

“Vastgoedeigenaren richten zich teveel op de aanschaf en kijken verder niet om naar het onderhoud en de manier waarop de installatie functioneert,” zegt Guido Frenken. Exemplarisch zijn de installatie van WKO-installaties, die in de grond onder het vastgoed worden geplaatst voor de productie van energie. De projectontwikkelaar houdt geen rekening met de juiste instellingen voor de distributie en interne afgifte van energie in het gebouw, zoals de verwarming en de koeling. “Dit leidt ertoe dat de verschillende installaties elkaar tegenwerken en slecht functioneren. Uit onvrede gaan de gebruikers van de installaties zelf aan de knoppen zitten waardoor installaties ontregeld raken, met hoge onderhoudskosten tot gevolg.” Om dit te voorkomen is een integrale aanpak essentieel. Vastgoedeigenaren moeten al in de ontwikkelfase aandacht besteden aan de total cost of ownership van energie-installaties. Niet langer alleen kijken naar de aanschafkosten op korte termijn, maar ook naar de beheer- en onderhoudskosten op (middel)lange termijn. Door een langere termijn te nemen biedt je wel ruimte voor technische en contractueel innovatieve oplossingen die korte termijn “kosten gedreven” aanbesteding niet biedt.

Voorbeeld project

Onlangs verwierf Cofely Energy Solutions de opdracht voor het duurzaam beheer en onderhoud van WTC Schiphol Airport, dankzij een integrale benadering en lange termijn denken. Op basis van ruim 60 gebouwinventarisaties stelt Cofely dat in bestaande bouw een energiebesparing van 10-20% eenvoudig haalbaar is, “zonder drastische ingrepen,” zoals Guido Frenken dat noemt. “Het betreft het eerste onderhoudscontract in Nederland volgens de normering van de ISSO publicatiereeks ‘Duurzaam Beheer en Onderhoud’.”

Functioneel, comfortabel en duurzaam

“Vastgoedeigenaren die meer aandacht besteden aan energie-installaties, in onderhoud maar ook door de juiste afstemming tussen eigenaar, gebruiker en beheerder, profiteren van duurzamere en energie-efficiëntere installaties. De energieprestaties gaan omhoog en de energiekosten omlaag.” Vastgoedeigenaren exploiteren dan hun vastgoed duurzamer en huurders hebben het voordeel van een lange termijn ontzorging en een comfortabel binnenklimaat. “Door de integrale aanpak biedt Cofely meer toegevoegde waarde en bieden we een gegarandeerd comfort, in combinatie met een optimale energieprestatie en CO2 reductie.”

Voor meer informatie:
Zie voor meer informatie www.cofely-gdfsuez.nl