Dutch Windwheel moet duurzame trekpleister Rotterdam worden

Dutch Windwheel moet duurzame trekpleister Rotterdam worden

De Dutch Windwheel moet volgens zijn ontwerpers hét nieuwe icoon van Rotterdam en Nederland worden. Het gebouw moet de meest innovatieve windmolen ter wereld worden en naar schatting binnen tien jaar aan de skyline verreizen.

De Dutch Windwheel is een initiatief van een consortium bestaande uit de bedrijven Doepel Strijkers, Meyster en BLOC en werken samen met de TU Delft en NBTC Holland Marketing.

Duurzame trekpleister

Architectenbureau Doepel Strijkers legt volgens duurzaambedrijfsleven.nl nu de laatste hand aan het ontwerp. De ontwikkelaars willen het project binnen tien jaar realiseren en verwachten dat het gebouw dagelijks 20.000 bezoekers zal trekken.

Windmolen zonder molen

De Dutch Windwheel wordt een 170 meter hoog cirkelvormig gebouw waarin een windmolen wordt verwerkt die eigenlijk geen molen is. Er wordt gebruik gemaakt van het EWICON-concept van de TU Delft waarbij er geen bewegende onderdelen zijn, aldus duurzaambedrijfsleven.nl. Het systeem wekt geruisloos elektriciteit op uit wind. De innovatieve windenergieconverters zijn in de buitenste ring van de Dutch Windwheel verwerkt.

Ewicon: hoe werkt het? (video)

De EWICON (Electrostatische WIndenergie CONvertor) bestaat uit verschillende roosters waarop een spanning is aangebracht. Stroom wordt opgewekt doordat elektrisch geladen waterdruppels door deze roosters draaien. Om een beeld te krijgen bij het concept wordt in onderstaande video uitleg gegeven over het EWICON-concept.

Lees verder

Lees het volledige artikel op duurzaambedrijfsleven.nl of kijk voor meer informatie over de Dutch Windwheel op de website van Doepel Strijkers. De laatste artikelen en ontwikkelingen op het gebied van wind kunt u lezen in ons dossier over windenergie.

Bronnen: Doepelstrijkers.com, duurzaambedrijfsleven.nl, TU Delft
Beeld: Youtube, afbeelding van Doepel Strijkers