Vloer met PCM levert forse besparing

Vloer met PCM levert forse besparing

Phase Chage Materials zorgen voor een stabieler binnenklimaat en leveren een forse bijdrage aan energiebesparing op klimaatbeheersing, volgens Bouwwereld. Uniwarm introduceert deze maand bij het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) de nieuwe RIHO PCM-klimaatvloer. Volgens de producent is het voor het eerst dat de PCM-technologie beheersbaar is gemaakt en dus toegepast kan worden in een vloersysteem.

Thermische accu

De toepassing van PCM (Phase Change Materials) in vloeren en plafonds is op zich niet nieuw. PCM’s functioneren als thermische accu’s. Een vloer of plafond met PCM zorgt daardoor voor een stabieler klimaat. De RIHO PCM-klimaatvloer neemt vanaf 23 graden warmte op en slaat deze op. Bij een temperatuur lager dan 23 graden wordt de warmte weer afgegeven. Eén kg PCM heeft hetzelfde cumulatieve vermogen als 30 kg beton.

Minder verwarmingsvermogen

Volgens Uniwarm kan door toepassing van deze vloer het verwarmingsvermogen met maar liefst 50% worden teruggebracht. Hierdoor volstaat een veel kleinere warmtebron, waardoor een HR-ketel of gasaansluiting zelfs overbodig kunnen zijn. Bovendien zorgt een RIHO PCM-vloer voor een constantere binnentemperatuur.

Ook voor renovatie

Een PCM-vloer is toepasbaar in (meerlaagse) woningbouw en utiliteitsbouw en in zowel nieuwbouw-, herbestemmings- als renovatieprojecten. Op een RIHO PCM-vloer kan elk type vloerbedekking worden gelegd. De totale opbouwhoogte bedraagt 36 millimeter, maar bij bepaalde bestaande vloertypes is slechts een opbouwlaag nodig van 18 millimeter.

PCM-vloer

Bron: Bouwwereld, Margriet Brus